Lappeenranta on rauhallinen suomalainen kaupunki, jossa harvoin tapahtuu mitään isompaa uutiskynnyksen ylittävää juttua. Elämä täällä Etelä-Karjalan keskuksessa mataa omaan rauhalliseen tapaansa. Kesä on tietenkin täällä Lappeenrannassa vilkkaampaa aikaa kuin talviaika, mutta niinhän se on kaikkialla Suomessa! Joku sanookin, että Suomi on tylsä maa, mutta ei se arkielämä Pattayan paikallisilla poikkea meidän arjen tylsyydestä sen kummemmin. Tietysti turistin silmin katsottuna lämpö tekee paikasta kiinnostavan, mutta kyllä sitä lämpöä on ollut Lappeenrannassakin. Yksi tällainen hetki oli 1.7.1944, jolloin venäläiset pommikoneet iskivät pommilasteineen Lappeenrannan tavara-asemalle räjäyttäen ammusjunan taivaan tuuliin.
Lappeenrannan pommitusten muistomerkki on rautatieaseman nurkalla |
Pieni muistomerkki ja taustalla muistotammi |
Nykyisen Lappeenrannan seutu joutui kesällä rajujen pommitusten kohteeksi. Esimakua pommituksista saatiin jo juhannuksen kieppeillä 1944, jolloin venäläiset pommittivat Simolan ratapihaa. Näissä pommituksissa menehtyi kaiketi noin 150 henkeä. Ajan kaoottisuudesta kertonee, ettei tarkkaa uhrilukua ole saatu, eikä saada selville. Jatkoa oli kuitenkin tulossa heinäkuun alussa ja tällä kertaa hyökkäys kohdistui lähes kaikista siviileistä tyhjennettyyn Lappeenrannan kaupunkiin 1.7.1944. Tästäkin aiheesta olen kirjoitellut aiemmin jo pariin otteeseen. Tarinat löytyvät täältä ja täältä.
Kymmenet venäläiskoneet hyökkäsivät ratapihan kimppuun, eikä heillä ollut vastustajia ilmassa. Kaikki omat koneemme olivat ilmassa Talin-Ihantalan alueella, joten kaupunki oli suojaton pommikoneiden edessä. Kaiken lisäksi rintamalle matkalla ollut ammusjuna oli parkkeerannut rautatieaseman tavaratoimiston eteen, joka sai lukuisia osumia. Arvannette kai, että se räjähti taivaan tuuliin aiheuttaen melkoisen tuhon ratapihalla ja aseman läheisyydessä. Muutenkin pommitukset sytyttivät lukuisia asuintaloja palamaan, eikä niitä pystytty sammuttamaan. Paikalta poistuttuaan vihollisen ilmavoimat päätti iskeä vielä seuraavanakin päivänä.
Lappeenrannan pommitusten muistomerkki |
Tämä toinen hyökkäys kohdistui samoille alueille ja aiheutti suunnattomasti lisää tuhoa alueen asuinrakennuksille. Onneksi tämä 2.7.1944 tapahtunut pommitus oli viimeinen kerta kun Lappeenrantaa pommitettiin, mitä nyt vielä iltasella kävivät vielä yhden iskun tekemässä Lappeenrannan lentokentälle, missä tuho oli myös suurta. Yhteensä näissä kahdessa rautatieasemaan kohdistuneessa pommituksessa menehtyi 16 henkilöä, niin sotilaita kuin siviileitäkin. Heidät on haudattu Ristikankaan hautausmaalle joukkohautaan.
Päivämäärä, jota pommituksesta selvinneet eivät unohda |
Tapahtuma on jäänyt elävästi mieleen monelle pommituksista hengissä selvinneille, joten ei ihme, että tämäkin tapahtuma on saanut Lappeenrannan kaupungin rautatieasemalle oman muistomerkin. Muistomerkistä vastasivat Lappeenrannan Sotaveteraanit ry ja Lappeenrannan Rintamaveteraanit ry yhteistyössä sotaorpojen järjestön kanssa. Jotta muistomerkin paljastamisen hetkeen liittyisi kunnon draamaa, se paljastettiin minuutilleen samalla hetkellä, 1.7.2017 klo 12.45, jolloin pommitus alkoi tasan 73 vuotta aiemmin. Muistomerkkiin kuuluu oleellisesti muistotammi, joka istutettiin samassa tilaisuudessa muistomerkin paljastamisen yhteydessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita