torstai 13. joulukuuta 2012

Lappeenranta / Rautatieaseman pommitusten muistokivi

Jokunen aika takaperin minulta kysyttiin tietoa kesän 1944 Lappeenrannan pommituksista. Kehoitin kysyjää lukemaan aiheesta kirjoitetun kirjan. Kirjan nimi on Pommit putoavat-Lappeenranta liekeissä 1939-1944. Sen on kirjoittanut Nordström vuonna 1985. Kysyjä ilmoitti hankkineensa kyseisen kirjan, mutta arkistojen kätköistä löysin muutaman valokuvan aiheesta. Laitetaan siis nämäkin kuvat jakoon.

Kyseessä siis valokuvia kohteesta, mistä emme aikoneet koskaan tehdä tarinaa. Pidämme siis lupauksemme ja jätämme tarinan väliin...silti muutama sananen saattaa olla paikallaan. 
Rautatieaseman pommitusten uhrien viimeinen leposija

Koko jatkosodan ajan Lappeenranta välttyi suurpommituksilta, mutta sodan käännyttyä Suomen kannalta epäedullisemmaksi ja joukkojemme aloitettua perääntymisen, oli Lappeenrannankin aika saada pommeja niskaansa. Heinäkuun ensimmäisenä päivänä suurpommituksen kohteena oli Lappeenrannan rautatieaseman seutu. Pahaksi onneksi ratapihalla oli myös rintamalle menossa oleva ammusjuna, jonka tulipalo ja räjähtäminen lisäsivät tuhoa.
Sama toisesta kulmasta

Läheisellä Tykin alueella syttyi pommeista moni rakennus tuleen, mutta pahinta tuho oli ratapihalla. Räjähdysvaaran takia junaa oli hankala sammuttaa sen aikaisella kalustolla ja riski ihmishenkien menetyksestä oli suuri. Niiltä ei vältyttykään, vaan 11 ihmistä menetti henkensä. Heidät on haudattu Lappeenrannan Ristikankaan hautausmaalle yhteiseen paikkaan.
Muistokivi Ristikankaan hautausmaalla
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita