maanantai 3. joulukuuta 2012

Lappeenranta / Viljelytalo

Samalla teemalla jatketaan vielä tämäkin kirjoitus, mutta olkoon tällä erää viimeinen. Vuorossa siis taas postaus, mitä ei ollut koskaan tarkoitus julkaista. Näitä valokuvia nyt on vaan kertynyt reserviin, joten tyrkätään nyt vielä tämä Viljelytalokin. Voi olla, että tuli oltua kesällä liiankin tehokas ja kuvattua vähän liikaakin kaikkea mahdollista Lappeenrantaan liittyvää.
Lappeenrannan Viljelytalo

Willimiehellekin Viljelytalo on tuttu jo vuosien takaa. Aikoinaan kun tulin täysi-ikäiseksi, niin talon alakerrassa oli paikallinen viinakauppa Alko OY. Pakkohan se oli testata, että saako Willimieskin sieltä viisaille sopivia juomia. No möiväthän nuo, mutta en ainakaan muuttunut yhtään viisaammaksi. Tosin antoivathan nuo sujuvan käytöksen ja hilpeän mielen. Nykyisin Alkoa ei enää ole, mutta tilalle on tullut ravintola Totem, missä minäkin olen käynyt kuuntelemassa Suomen parhaita? bändejä, esimerkkeinä vaikkapa Nykäsen Matti ja Peer Gϋnt. 

Viljelytalo on kuitenkin rakennettu muiden asioiden takia, eikä pelkästään minua viihdyttämään. Kyseinen talo vihittiin käyttöön 17.11.1949 ja se oli valmistuessaan Lappeenrannan neljäs kerrostalo. Pikkaisen on maailma muuttunut noista ajoista? Maaseutua palvelevat yhteisöt olivat Viipurissa sijoittuneet samaan rakennukseen vuodesta 1929 lähtien ja sodan jälkeen nämä yhteisöt muuttivat Lappeenrantaan. Tavoitteena heillä oli keskittää kaikki saman alan toiminta saman katon alle, mutta tarvittavia toimistotiloja ei ollut saatavilla. Heidän alkuperäinen tarkoituksensa oli ostaa valmis kiinteistö, mutta hotelli Patria ei ollut kaupan ostoyrityksistä huolimatta. Koska ostoyritykset eivät onnistuneet, niin he päättivät lopulta rakentaa yhdessä tuumin oman konttorirakennuksen. Talon lukuisiin konttoreihin he sijoittivat toimintansa, joista monet jatkuvat yhä edelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita