perjantai 7. joulukuuta 2012

Lappeenranta / 32.Rajakomppania*

Oli se vaan upea hetki, kun viimeinen ritari Tuomas Gerdt asteli jääkärimarssin soidessa kättelemään Tasavallan presidenttiä ja Jenniä. Mitäs ne linnan juhlat ilman Lappeenrannan edustajaa olisivat olleetkaan? Itse luovutin telkkarin tuijottelun saman tien kun ensimmäinen vieras saattajineen poistui kuvista. No saattaahan nuo olla mukavat kemmakat, jos itse pääsisi osallistumaan? Tätä tuskin koskaan tulee tapahtumaan, mutta pääsinhän piipahtamaan Lappeenrannan raatihuoneellakin! Eihän sitä tosin koskaan tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.
Koska oma kutsuni oli ilmeisesti kadonnut postin syövereihin, niin piti keksiä muuta puuhaa. Itsenäisyyspäiväni kuluikin mukavissa merkeissä ja vieläkin on isänmaalliset tunteet pinnassa. Tuntematon sotilas, se uudempi versio, tuli iltasella katsottua kynttilöiden lepattaessa. Iltäkävelylläkin kävin kurkkaamassa sankarihautausmaan kynttilämerta. Vaikuttava näky! Mitä sitä sen kummempaa tarvitsee tehdäkään?
Näin itsenäisyyspäivän läheisyydessä, on pakko todeta sotavuosien jättäneen jälkensä meidän kaikkien suomalaisten mieliin, sydämiin ja lähiympäristöömme. Sotavuosiin liittyviä muistomerkkejä ja kohteita olen blogissani esitellyt jo nyt melkoisesti. Lisää on kuitenkin tulossa, koska aihe näkyy täällä rajan läheisyydessä ja koskettaa meitä kaikkia jonkun sodassa taistelleen sukulaisemme kautta. Tänään vuorossa yksi tällainen kohde lisää.
32.rajakomppanian muistomerkki (Kuvaaja assistentti Korppisielu)
Ensimmäistä kertaa blogimme historiassa julkaistaan kohde, missä Willimieskolmikko ei itse ole käynyt paikan päällä. Ensi kesänä kyllä korjataan tämäkin seikka, mutta nyt pitää esitellä blogin palkattoman assistentti Korppisielun ottamia kuvia. Pakkohan tässä on Korpille välittää kiitokset, koska Willimies säästi bensarahat. Köyhälle pienikin apu on aina paikallaan, joten kiitokset vaan.
Lappeenrannan Kälvelän kylästä löytyy tämä muistomerkki, mikä kertoo kesällä 1941 jatkosotaan lähteneestä joukko-osastosta. Mitään tietoa muistomerkin historiasta en valitettavasti löytänyt, joten tämä kirjoitus jää vähän vaillinaiseksi. Sen verran osaan kuitenkin sanoa, että on se siellä muutaman vuosikymmenen ainakin ollut.
Pitkä oli 32.rajakomppanian sotaretki (Kuvaaja assistentti Korppisielu)
Kyseessä on 32.rajakomppanian muistomerkki, mikä sopiikin erinomaisesti esiteltäväksi eilisen kohteen jälkeen. Joukko-osaston  sotaretki taistelupaikkoineen selviää muistomerkin kylkeen pultatusta  laatasta. Melkoisen retken ovat nämä sotaan lähteneet sankarit tehneet!
Kyseisen joukko-osaston sotapäiväkirjoihin voit tutustua täällä.

Päivitys:
Olin taannoin yhteydessä Erkki Suuroseen, kenen mailla tämä muistomerkki sijaitsee. Olin jutussani maininnut, etten ole itse vieraillut paikalla, vaan kyseessä oli ensimmäinen kohde, missä tyydyin toisen ottamiin valokuviin. Niinpä sitten edessä oli vierailu paikan päälle, koska Erkki sanoi, että hänen tontiltaan löytyy muutakin mielenkiintoista.

Ei muuta kuin paikan päälle ja kohtasimmekin ystävällisen pariuskunnan, joka kertoili meille alueen historiasta, mikä oli Erkille mukava harrastus. Jutustelun jälkeen tutustuimme tontilta löytyvään entiseen 32.rajakomppanian esikuntaan ja Heidän lipputankonsa juurelta löytyvään kalliokaiverrukseen. Kiitokset Erkki mukavasta keskustelutuokiosta ja esittelystä. Valitettavasti emme osanneet tuolloinkaan auttaa sinua kaiverruksen selvittämisessä, mutta julkaisen kuvan, jos joku itseäni viisaampi osaisi kertoi arvoitukseen ratkaisun.
Risti ja numero 85

Muistomerkki toiselta kantilta
Entinen 32 rajakomppanian esikunta

1 kommentti:

  1. 32. Rajakomppania koottiin lähikylien miehistä Lappeelta, alkaen 10. kesäkuuta 1941, kun Suomi liikekannallepani. Esikunta sijaitsi viereisessä vanhassa maalaistalossa. Töpinä, siis huolto, oli Ruokosenjärven rannalla noin 1,5 km vanhaa maantietä Simolan asemalle päin Etu-Kälvelässä. Ampumaratana (ennen tositoimiin alkamista) komppania lienee käyttänyt Simolan suojeluskunnan ampumarataa Monosenkankaan reunassa, ampumasuunta Pukkivuorensuon yli Pukkivuoren rinteeseen. Ruokosenjärven uimarannalle johtavan tien varrelta löytyy tänäkin päivänä teltanpohjia, jotka ajoittunevat kesään 1941. Muistomerkki on paljastettu noin vuoden 1974 paikkeilla, mutta tuolloin alkuun se sijaitsi muutamia kymmeniä metrejä oikealle. Sitä on sittemmin siirretty uudisrakennuksen pihamaan tieltä. Laatta mahtaa olla olla alkuperäinen, joskin alkuperäinen kivi oli hieman "heiveröisempi". Alempi, asioita selvittävä laatta on myöhemmältä ajalta, ehkä 1990-luvun loppupuolikkaalta.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita