tiistai 11. joulukuuta 2012

Lappeenranta / Raastuvankatu


Taas kuvia arkistojen kätköistä eli näitäkään ei ollut tarkoitus koskaan julkaista. En vaan raaski poistaa kuvia! No koska päätös on tehty, niin jakoon vaan. Vuorossa Lappeenrannan Raastuvankatu, jonka varrelta olen muutaman kohteen esitellyt aiemminkin, kuten Juoppojen kujan, Seurahuoneen, Raatihuoneen ja entisen keisarin talon, joka on korvattu 1930-luvulla uudisrakennuksella.
Raastuvankadun kivimuuri
Raastuvankatu on siinä mielessä mielenkiintoinen kohde, että se sijaitsee rinteellä mikä laskeutuu kohti satamalahtea. Rinteen jyrkkyyden takia katua on pitänyt ilmeisesti tukea kivimuurilla. Tästä johtuen katu on lyhyeltä matkalta kahdessa eri tasossa. Tämän kohdan alkukohta oli aikoinaan nuorten suosiossa, kun testattiin kuka osaa ajaa autoa ja kuka ei. Mestariksi pääsi kun uskalsi ajaa tiukkaan kohtaan mahdollisimman lujaa törmäämättä kivipaateen. Kyllä tässä kohdassa useampi auto romuttui noina 1980-luvun kultaisina vuosina, mutta ei minun autoni!

Mitään tietoa minulla ei ole, koska kadun pengerrykset on tehty, mutta vanhoista valokuvista päätellen ainakin 1930-luvulla kivimuuri on ollut paikoillaan. Kaikesta huolimatta Raastuvankatu on yksi tunnelmallisimmista kaduista kaupungissamme.

Tämä kohta kysyi hermoja kovassa vauhdissa!

5 kommenttia:

 1. En nyt saa millään mieleen, mutta jossakin kotimaisessa elokuvassa ajetaan hevosilla juuri tuossa kuvien osoittamassa kohdassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin yksi Pekka Puupää elokuva on kuvattu noissa maisemissa. Siis lyhyt kohtaus...oma pappani taisi olla vielä mukana kohtauksessa. Leffan nimeä en muista, mutta elokuvassa Pätkää työnnettiin lastenvaunuissa.

   Poista
  2. Raastuvankadun kivimuurin kohdalla ole kuvattu ainakin elokuvaa rakuunoista. Lienee 1930-luvun lopulta. Nimeä en muista.

   Terveisin
   Matti Hakulinen

   Poista
 2. Olisikohan ollut Kaunis Veera, missä hevoskärrillä ajeltiin.

  VastaaPoista
 3. Joutuu täältä Joensuusta asti kertomaan, että elokuvahan oli Ilmari Unhon Punahousut :) Elokuvassa näkyy muutakin vanhaa Lappeenrantaa muistaakseni, ainankin Kasino.

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita