maanantai 24. joulukuuta 2012

Lappeenranta / Tuntemattomat sankarivainajat*


Tuntemattomat sankarivainajat, jotka on tuotu pitkältä sotaretkeltä takaisin kotiin

Se on sitten jouluaatto ja täällä blogissa on varmaan melkoisen hiljaista, mutta pitäähän se uusi kirjoitus siitä huolimatta julkaista. En löytänyt mitään jouluun linkittyvää lappeenrantalaista aihetta, joten nostetaan esiin vähän tuntemattomammaksi jäänyt aihe, joka koskee lukuisia suomalaisia. 

Kyseessä on nimittäin Venäjältä viime vuosikymmeninä löytyneiden tuntemattomien suomalaisten sankarivainajien paluu kotimaahan. Heidän yhteiseksi lepopaikakseen valittiin Lappeenrannan sankarihautausmaa ja siellä nämä reilut 600 sankarivainajaa lepäävät viimeistä lepoaan. Todennäköisesti heitä tulee vielä enemmänkin, koska heitä löytyy edelleen jatkuvissa etsinnöissä jatkuvasti lisää.

Heidän karussa harmaagraniittisessa hautamuistomerkissään lukee seuraava teksti:

”Tähän on saatettu haudan lepoon

Venäjältä etsinnöissä löydettyjä

toisessa maailmansodassa kaatuneita

kentälle jääneitä suomalaisia

sankarivainajia

Vuonna 1993 109 tuntematonta

Vuonna 1994 91 tuntematonta

Vuonna 1995 151 tuntematonta”
                                                          Suomen valtio

Tämän jälkeen kiven päivittäminen on ilmeisesti jäänyt kesken, koska vainajia on haudattu haudan lepoon yhteensä yhdeksän kertaa kokonaismäärän noustessa yli 600 sankarivainajan. Onkohan Suomen valtio unohtanut hoitaa osuutensa tämän muistomerkin päivittämisessä?

Näin jouluaattona heidän, niin kuin muidenkin sankarivainajien haudoille sytytetään kynttilöitä ja viedään kukkia. Lisäksi soihtukulkue saapuu hartaushetkeen sankarivainajien keskelle illanhämärässä klo 17.00. Lienee Willimiehenkin syytä lähteä kantamaan soihtua tänä jouluna? Onkin viime vuosina jäänyt melko harvoihin kertoihin tämä jouluun liittyvä perinne. 

Nyt lienee kuitenkin syytä hiljentyä muutamaksi minuutiksi kuuntelemaan Kari Tapion tulkintaa.

                            
Hyvää joulua kaikille!

T. Willimieskolmikko

Päivitys: Valitettavasti tämänkin tarinan päivitys on jäänyt näin kesähelteillä tekemättä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan? Aivan ensiksi kiitokset blogin assistentti Jarkko Ritalle, joka kerkesi ottamaan seuraavat valokuvat omien työtehtäviensä ohella kaatuneitten muistopäivänä 19.5.2013 Lappeenrannan sankarihautausmaalla.
42 arkkua odottaa haudan lepoon pääsyä

Juhlava, vaikkakin surullinen, tilaisuus alkoi muistojumalanpalveluksella, minkä jälkeen oli vuorossa talvisodan sekä jatkosodan suomalaisten sotilaiden siunaaminen haudan lepoon. Kyseisiä vainajia oli 42, joista viisi oli tunnistettu DNA-tutkimusten avulla. Talvisodan sankareita heistä oli 29, joiden jäännökset löydettiin vuosina 2007-2011 etsinnöissä, mitkä keskittyivät Vuosalmen ja Leipäsuon alueille. Jatkosodan aikuisten sankareiden jäännökset ovat pääasiassa Talin-Ihantalan alueelta, missä ratkaistiin Suomen kohtalo kesällä 1944 kiivaissa taisteluissa.
Kadettikurssi 99. maasotalinjan kadetit kantoivat sankarivainajien arkut yhteishautaan
Paikalla oli runsaasti yleisöä

Vainajien siunaamisesta vastasi puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö yhdessä sotilaspapiston ja Lappeenrannan seurakuntayhtymän papiston kanssa. Valtiovallan edustajana paikalla oli eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.
 
Yhdellä tunnistetuista vainajista oli oma hautapaikka odottanut yli seitsemänkymmentä vuotta haudan lepoon laskemista. Kyseinen lappeenrantalainen Emil Seppänen siunattiin kotimaan multiin arvovaltaisen kutsuvierasjoukon ja omaisten läsnäollessa. Seppänen menehtyi v. 1940 Taipaleenjoella, mutta hänen sodasta paluunsa venähti 73 vuoden mittaiseksi. Nyt hän on kuitenkin palannut kotiinsa. 
Emil Seppäsen viimeinen matka 
Emil Seppäsen viimeinen matka kadettien kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita