lauantai 1. joulukuuta 2012

Lappeenranta / Pappilanniemen uimalaitos*

Tätä tarinaa ei ollut koskaan tarkoitus julkaista, mutta kun en raaskinut poistaa näitä kuvia tietokoneelta. Nyt kun julkaisen ne kaikille nähtäväksi, niin silloinhan tästä probleemasta pääsee. Eli mitään kovin syvällistä ei tähän tarinaan sisälly…sorry vaan.
Pappilaniemen entinen uimaranta

Lähellä Kaukaan tehtaita sijaitsee Pappilanniemi, missä aikoinaan oli paikallisten suosima uimapaikka. Itse muistan vielä 1970-luvulla pystyssä olleet uimakoppirakennelmat, mutta ei tainnut muuta ollakaan jäljellä? No, lipputangon perustukset olivat vielä jäljellä, kun kävin paikalla toukokuun puolivälissä. Siinä oikeastaan kaikki näkyvä. Vesirajasta paljastui myös muutama kivenlohkare, jotka olivat rautatangoilla toisissaan kiinni. Lienevät ollut perustuksena kävelysillalle, mistä mentiin lahukan keskellä sijainneelle hyppytornille.
Vanhan lipputangon on korvannut korkeajännitelinjan torni

Kaikki hienot uimarantarakennelmat ja viihtyisät rannat ovat kadonneet, kuten ihmisetkin. Myöskään kuulemani mukaan satamäärin yleisöä keränneitä juhannusjuhliakaan ei ole pidetty pitkiin aikoihin. Vesistön pilaantuminen pakotti ihmiset etsimään itselleen uusia uimapaikkoja. Sinänsä harmi, koska nyt vesi on puhtaampaa ja kieltämättä rannan hiekka houkuttelisi kahlaamaan veteen. No vastaavia lienee kaikkialla Suomessa, joten ei aiheuttane ongelmaa?

Varoituksen sana lukijoille, jos jollekin sattuisi heräämään mielenkiintoa vierailla paikalla. Älä mene kesäaikaan, vaan joko aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Alue on yksi pahimpia punkkialueita lähiympäristössä.

Päivitys 10.2.2018
Jos Willimies kävi nuorena poikana tekemässä pahojaan Pappilanniemessä, niin nyt kansainvälinen rikollisuus seuraa jo perässä. Pappilanniemestä on muodostunut ihmissalakuljetuksen keskus! Lehtiartikkeliin vakavasta asiasta pääset täältä

5 kommenttia:

 1. Ihan kiinnostava juttu. Muistan paikan lapsuudestani 1970-luvulta. Nimittäin uimahyppytorni ym. rakennelmat olivat nähtävissä ohikulkevista laivoista. Ne jäivät siis mieleen Saimaan risteilyiltä noilta vuosilta. Oliko niin, että tämä oli aikoinaan Lauritsalan kauppalan uimala? Minäkin olen kuullut jotain juttuja kyseisen paikan juhannusjuhlista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pappilanniemen Juhannusjuhlissa olin joskus 60-luvun alussa. Sinne oli tehty iso tanssilava, porukkaa oli paljon. Esiintyjänä oli Tapio Rautavaara

   Poista
 2. Oma lapsuuteni/varhaisnuoruuteni oli 50-luvulla - ennen Pappilansalmen lossia rannassa lauloivat satakielet ja ensirakkaus kukki - tuometkin tuoksuivat. Taisin tehdä sieltä ensimmäisen haparoivan akvarelllini....

  VastaaPoista
 3. Minähän kerroin muistoja Pappilanniemestä jo 50-luvun lopusta - mihin ne hävisivät? En jaksa enää uudestaan....lt

  VastaaPoista
 4. Juhannusjulissa 1962 ? esiintyi Tapio Rautavaara ja tanssit olivat mäenpäälle tehdyllä lavalla.

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita