keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Lappeenranta / Vapaalle isänmaalle

Itsenäisyyspäivä oli ja meni, mutta jotain arvoja meillä suomalaisilla näyttää olevan, joista kukaan meistä ei halua luopua. Ne henkilöt, ketkä kaikkein kiivaimmin puolustivat isänmaan vapautta, ovat ansaitsemansa muistomerkit saaneet. Tänään esittelyvuorossa yksi sellainen, joka saa omalla vaikuttavuudellaan Willimiehen pohtimaan omaa onneaan asua vapaassa isänmaassa.

Nuijamaan kirkon edustan aukion laitaan ovat Nuijamaan sotaveteraanit sekä reservialiupseerit pystyttäneet muistomerkin Vapaalle isänmaalle.
Muistomerkki Vapaalle Isänmaalle 1939 - 1945 Nuijamaan kirkon mäellä

Muistomerkin pystyttämisvuodesta en löytänyt mitään tietoa, mutta kiveen kiinnitetyssä muistolaatassa siteerataan Zachris(Sakari) Topeliusta.

”Vapaus


Todellinen vapaus on kansojen onni


ja heidän päämääränsä”
Muistolaatta
  
Voisiko näin itsenäisyytemme 100-vuotispäivää lähestyttäessä olla osuvampaa tekstiä? Willimies on ainakin vaikuttunut tekstin syvällisestä sanomasta. 

Tämä tarina lienee hyvä lopettaa edesmenneen jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin sanoihin:

"Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen puolustaja on Suomen kansa."

                                  Kohtaus Tali-Ihantala elokuvasta

4 kommenttia:

 1. Muistan lukeneeni, että tuo kohtaus, jossa venäläinen sotilas kantaa suomalaisen haavoittuneen tielle ja häipyy takaisin metsään, on oikeasti tapahtunut Talin-Ihantalan taisteluiden yhteydessä.

  VastaaPoista
 2. Onko teillä mitään tietoa mitä tarkoitti vapaan isänmaan muistomerkin muoto? Tarkoitan, että minkä takia siinä on toinen kivi vieressä? Sille kuulin nuorempana selityksen, mutten muista enää.. Pitänee ottaa selvää jos te ette tiedä.. -HH

  VastaaPoista
 3. Tähän kysymykseen on helppo vastata. Emme tiedä asiasta yhtään mitään! Valitan, mutta voisikohan Nuijamaan historiikista olla apua?

  Valitettavasti näin tällä kertaa, mutta jos asiasta selviää jotain, niin ota yhteyttä. Lisäämme mielellämme uusia tietoja sivustollemme

  T.Jukka Siiskonen

  VastaaPoista
 4. Rupesin kanssa miettimään tuota muistomerkin muotoa. Siinä kun nyt on tuo Jaettu pitäjä-teema myös esillä. Elikkä olen kuullut että tuossa kuvataan sitä, että osa kylästä jäi rajan taakse.

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita