keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Lappeenranta / Riviera ja Saimaa

Viime hetken lahjavihje pukin konttiin. Hakulisen Matin uusin kirja
Tänään Willimiehellä oli mukava rupatteluhetki Saimaan vesistöhistoriaan perehtyneen Matti Hakulisen kanssa. Meillä riittikin paljon tarinoitavaa Lappeenrannan ja Saimaan historiasta. Eiköhän Matti oteta illanistujaiset joskus toistekin? Matti toi tullessaan uuden Saimaan vesistöhistoriaan perehtyneen kirjansa Suursaimaa – Hiekkarantojen elämää 6000 vuotta sitten.  Kirja on kattava paketti Saimaan vedenpintojen eri tasoista, elämästä Saimaan rannoilla ja Saimaan historiasta. Suosittelen kirjaa vilpittömästi luettavaksi. Itse ainakin aion joululomalla kahlata kirjan läpi kannesta kanteen. Varmasti täältä blogin lukijoistakin löytyy aiheesta kiinnostuneita.
Kiinnostuneille tiedoksi, että tätä kirjaa on turha jahdata ympäri kaupunkia. Paras paikka saada tämä kirja käsiinsä on aiemmin esittelemässäni Karjalankulmassa sijaitseva Karjala - kirjakauppa. Joten kaikki aiheesta kiinnostuneet kiireen vilkkaa hakemaan pukinkonttiin tämän joulun paras tietokirja. Samalla kertaa matkaan voi napata Matin edellisen vuonna 2009 ilmestyneen kirjan Saimaan jääjärvet – Sininen hetki yli 10.000 vuotta sitten. Näistä historianharrastajat voivat kasvattaa tietomääräänsä. Lisäksi on vielä pakko mainita, että kirjojen kuvat ovat huippuluokkaa ja kaaviot todella selkeitä. Alansa parasta tietoa kahdessa eri paketissa! Hakulisen Matin kotisivut löytyvät täältä ja sieltä löytyy pieni näyte kirjan sisällöstä. Kannattaa tutustua.
Matin jääjärvistä lienee hauska aasinsilta Lappeenrannan Rivieran jäätikköjärveen. Tosin vilukissana Willimies kuvasi kohteen järven ollessa sulana, joten näin talven keskelle sopinee vähän kesäisemmältä näyttävä kohde?

Willimies suunnitteli lähtöä etelän lämpöön jouluksi, mutta saituuttaan päätti pysyä kotosalla Lappeenrannassa. Sinänsä ihan hyvä ratkaisu ensi kesää silmällä pitäen. Tarkoitushan olisi ostaa keväällä moottoripyörä, jotta pääsisimme yhdessä Iskä kokkaa blogin pitäjän kanssa Karjalan laulumaille.
Joten itselleni korvauksena Lappeenrannan suosituimman uimarannan Myllysaaren esittely. Nykyisin on tuo keskivartalo päässyt pyöristymään, joten Willimies on alkanut käydä muualla uimassa Myllysaaren sijaan. Toista oli ennen, kun keräännyimme porukalla uimalaitoksen laatongeille kesäpäiviä viettämään! Evästä mukaan ja patterimankka kailottamaan Hurriganesia hyvässä seurassa…voisiko parempaa olla? Noiden aikojen porukasta tapaan vielä useimpia, joten ajoittain muisteluillat vievät Rivieran aikoihin. Mitään pahaa niistä ei ole jäänyt mieleen, toivottavasti ei rannan muillekaan käyttäjille? Blogin palkaton assistentti Korppisielu voi olla tosin toista mieltä, koska hän oli yhden kesän Rivieran rannanvalvoja. Korppi uhkaili meitä usein, että poistukaa paikalta tai voin saada potkut! No hard feelings, Korppi.
Lappeenranta havahtui 1920-luvun puolivälissä, ettei sillä ole kunnollista uimarantaa. Valtuuston toimesta asia laitettiin vireille ja vuonna 1925 valtuusto päätti rakentaa uimalaitoksen Kimpisenniemen koillisrannalle. Paikka ei siis ole sama, missä nykyinen uimalaitos on. Tässä projektissa rahaa paloi enemmin kuin arveltiin ja kaupungin oli pakko myydä metsää saadakseen rahat kasaan. Kustannusten kurissa pitämiseen auttoi töiden teettäminen työllisyystöinä. Laitos valmistui lopulta vuonna 1928 ja se luovutettiin Lappeenrannan Uimareille. Ilman korvausta, ellei sellaiseksi lasketa koululaisten uimaopetuksen järjestämistä.
Seuraava rakennusvaihe Myllysaaren tai Lappeenrannan Rivieran, kuten sitä kutsuttiin, rakentamisessa ajoittui 1950-lukuun. Tällöin päätettiin tehdä uusi uimalaitos Myllysaareen ja lopullisesti se valmistui vuoteen 1954 mennessä. Tällöin alueen saunat, liukumäki, pukukopit ja ravintola valmistuivat. Myllysaaren alueelle ajettiin myös hiekkaa, jolla Myllysaari yhdistettiin mantereeseen sekä uimaranta sai hyvän hiekkarannan.
                                             Lappeenrannan Rivieran rantahietikot...viime kesä oli kolea!Tämä puinen uimalaitos vaan rapistui nopeasti, joten oli pakko tehdä uudistuksia. Lopulta 1960-luvulla rakenteet muutettiin betonisiksi, jollainen se on nykyisinkin. Uimakilpailuja täällä ei enää järjestetä, mutta kuusi 50 metrin rataa löytyisi ja saman verran puolta lyhyempiä. Unohtaa ei myöskään sovi 10 metrin hyppytornia. Huipulta ei Willimies uskalla loikkia, mutta muutama komea mahalasku on tullut heitettyä viidestä metristä. En suosittele kenellekään!
                              Lappeenrannan uimalaitos
Nykyisin Riviera on kesäisen toiminnan vilkas keskus. Nuorisojoukkoja on aina pelaamassa jalkapalloa ja lukuisat rantalentopallokentät tuntuvat olevan myös suosiossa. Auringonpalvojia täällä aina riittääkin ja jostain kumman syystä ohiajavat autoilijat aina hidastavat matkaa ohimenevällä rantatiellä. Mitähän mahtavat tuijotella? Uutena vetonaulana alueella on seikkailurata, missä saa kulkea vaijereita pitkin Myllysaarta pitkin ja poikin puiden latvoissa. Tämä hauskuus jäi viime suvena kokeilematta, joten ensi kesänä käymme testaamassa.
                              Lappeenrannan Myllysaaren liukumäki
Riviera nimitys Myllysaaresta oli todellakin käytössä aiemmin, joten totuudessa pysytään tässäkin asiassa. Hieno vertailukohta tälle Lappeenrannan suosituimmalle uimarannalle, vaikkei nimi enää olekaan yleisesti käytössä. Liekö tuota kovinkaan moni teistä lukijoistakaan on kuullut?
PS. Googlen Blogger on nykyisin hankala blogialusta. Kuten huomaatte, niin kuvat jäävät pieniksi, jostain ihmeen syystä. Joten klikatkaa kuvaa, niin saatte ne suurempina näkyviin!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita