sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Lappeenranta / Sähkömuuntajat

Lentäjäntieltä löytyy 1920-luvun klassismia edustava muuntaja
Melkoisen kylmät pakkaskelit ovat saapuneet Lappeenrantaan ja sähköä taas kuluu normaalia enemmän. Niinpä tämän päivän tarina liittyykin Lappeenrannan sähköistämiseen, jota olen aiemmin sivunnut muutamassa kirjoituksessa. Tietoa Lappeenrannan ensimmäisestä sähköistetystä rakennuksesta löydät täältä ja laajemmin koko aihepiiriin liittyvän tarinan täältä. Tämä on siis jatkoa näille kirjoituksille.

Olen tämän kuluvan kuukauden aikana esitellyt muutamia kohteita, joista en ole vaivautunut etsimään sen kummempia tietoja. Tietyllä tapaa jatkan nyt samalla linjalla. Aina silloin tällöin tulee vastaan kohteita, joista ei osaa sanoa, ovatko ne julkaisemisen arvoisia. Tänään esittelemämme sähkömuuntajat kuuluvat tähän kategoriaan. No päätettiin poikien kanssa porukalla, että pitäähän se nämä kauniit vanhat hyötyrakennukset esitellä. Joten nyt tulee sitten kuvia muuntajarakennuksista, joilla on ollut oma roolinsa Lappeenrannan sähköistämisessä. Sinänsä onhan tämä tällaiselle muuntaja amatöörille vähän hankala kohde, mutta olenhan erinomaisen Tillmanin muuntajablogin palkaton assistentti, joten ei muuta kuin muuntajat kehiin.
Nämä klassismia edustavat tyylikkäät muuntajat ovat kaikki 1920-luvulta, jolloin kaupunkia sähköistettiin kovaa vauhtia. Todella komeitahan nämä ovat verrattuna nykyisiin harmaisiin peltilaatikoihin, joita löytyy töhrittynä joka puolelta kaupunkia. Töhrinnältä ja ajan hampaalta eivät nämäkään ole säästyneet.
                               Vanhan hautausmaan nurkalta löytyy
                                tämä 1920-luvun muuntaja

Tämä löytyy taas Sataman leikkipuiston vierestä.
 1920-lukua tämäkin
Erittäin läheltä kotipaikkaani löytyy kaksi punaisesta tiilestä rakennettua muuntajarakennusta. Joskus nuorempana haaveilimme kaverini kanssa, että korjaisimme nämä muuntajat asunnoiksi, mutta taitaa jäädä haaveeksi. Olisihan nuo tilat melko pienet, mutta kerroksia saisi vaikka kuinka monta, joten tilaa olisi käytössä yllin kyllin. Koska meistä ei ole niiden pelastajaksi, niin toivottavasti edes nykyinen omistaja Lappeenrannan Energia tajuaisi sijoittaa muutaman euron niiden kunnostamiseen ja raivaisi näköesteenä olevat puut pois. Puuston takia en sitten viitsi niistä edes kuvia esitellä, mutta Tillmanin blogista löytyy kuva niistä. Joten länsirannikon mies saa esitellä ne, koska en jaksa kävellä paikalle. Matkaahan olisi kokonaiset 500 metriä!
Viimeisin kohteemme löytyy Rutolasta. Kallion päälle rakennettu punatiilinen muuntaja on jo siinä kunnossa, että saattaa romahtaa koska tahansa, joten tuskin sitä enää montaakaan vuotta voi katsella. Alun perin se on rakennettu sen vieressä sijaitsevan tukkien ylivientilaitoksen sähköistämisen takia. Lisäksi olen saanut vihiä, että muuntajan alla olevassa kalliossa olisi Salpalinjaan liittyvä tunneli tai joku muu vastaava. Paksu teräsovi esti paikassa vierailun. Mikähän siellä on?

3 kommenttia:

 1. Onko tuo Rutolan muuntaja mahdollisesti Enso Gutzeitin rakentama? Siihen viittaisi tuo komia tähti rakennuksen seinässä.

  VastaaPoista
 2. No onhan se niiden rakentama, mutta en tiennytkään tähden viittaavan siihen...aina oppii uutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukkien ylivientilaitos oli aluksi höyrykäyttöinen, myöhemmin se sähköistettiin. Vieressä olevassa rakennuksessa ovat pumput ja sähkömoottorit vielä nähtävissä, ainakin osin. Valitettavasti paikka on päässyt ränsistymään. On erittäin merkittävä teollisuushistoriallinen kohde. Merkitsi Gutzeitin tulosa Saimaalle. Tästä on mielenkiintoista tarinaa mm. Enso-Gutzeitin historioissa.

   Kaliolla on ylinnä tulenjohtopaikka, joka on nyt peitetty. Alapuolella kalliossa on luolasto, josta on ampumaaukot vanhan valtatien suuntaan Myllylammen rannalla. Kannaksen toisella puolella on myös bunkkeri, jossa on yksilöllisiä piirteitä.

   Kannas on rappiolla. Paikka olisi kaikin puolin merkittävä kohde aina Saimaan vesistön alkuajoista kivikauden kautta tähän päivään.

   Terveisin Matti Hakulinen

   Poista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita