sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Luumäki / Niilo Rusasen muistoristi

                                           Iron Maiden "Sign of the cross"

Luumäen Taavetin eteläpuolelta Haminantien varresta löytyy tällä erää viimenen Luumäen muistomerkki. Helkutin vaikea oli löytää tätäkin, mutta emme valita. Kainaloita myöten ulottuvassa heinikossa punkkeja uhmaten lompsimme paikalle ja löytyihän tuo lopulta. Ihmetyttää vaan näiden muistomerkkien kohtalo...miksei kukaan vaivaudu huolehtimaan niiden ympäristöstä ja kulkureitistä sinne? No nyt ei tarvitse enää kenenkään vaivautua paikan päälle, kun piipahdimme paikan päällä.
Niilo Rusasen muistoristi Haminantien varressa

Ihmeemmin emme tiedä tästä muistomerkistä, emmekä oikeastaan syytä sen pystyttämiseenkään. Joka tapauksessa Olli Rusanen on sen pystyttänyt 7.11.1998 Vapaussodan perinneliiton kanssa. Kyselin kyseiseltä perinneliitolta muistomerkin paikkaa, mutta älkää vaivautuko enää edes vastaamaan, koska löytyihän tuo omin neuvoinkin.
Jalustan teksti piti kaivaa heinikosta esiin

Kyseinen Niilo Rusanen (ilmeisesti sukua pystyttäjälle) sai surmansa 11.4.1918 ja hänet haudattiin Kankaan hautausmaalle 18.5.1918. Sisällissotaan liittyvä juttu tietenkin, mutta missä hän kuoli? Patsaan jalustassa näet lukee seuraava teksti: "Rakkaat lapset ja Linda. Isän matka on kuuleman mukaan Kouvolaan. Jumala kanssanne, Jumala kanssanne. Isä"

1 kommentti:

  1. Niilo Rusanen ammuttiin Kouvolassa Tommolan veripellolla, josta ruumis toukokuussa löytyi. Vaimo Linda lähti Kouvolaan miestään etsimään ja tunnisti tämän ruumiin pruuttahuoneen pihalla, jonne haudasta nostetut vainajat oli kerätty. Rusanen pidätettiin suoraan peltotöistä ja vietiin Taavetin asemalle. Sieltä hänen onnistui lähettämään kotiin lapun, jossa on juuri tuo jalustassa mainittu teksti. Lappu on/oli edelleen tallessa hänen pojallaan Ollilla. Rusasen tiedetään osallistuneen tammikuussa käytyyn Taavetin kahakkaan, joka saattoi myös olla syynä hänen pidättämiseen. Olisikohan muistomerkki juuri sen pellon reunassa, josta hänet noudettiin?

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita