torstai 24. heinäkuuta 2014

Rautjärvi / Simpeleen tehtaanpuisto

                                           Samantha Fox "Confession"

Nyt on Samanthan tavoin pakko tunnustaa jotain. Laulajasta en ymmärrä, että mikä hänellä oli sydämellään, mutta itsellä onkin melko painava syntitaakka kannettavana. Joitain aikoja takaperin lupasin aloittaa urheilemisen ja lupasin myös remontoida oman toimistokopperoni, josta nämä kirjoitukseni maailmalle sinkoutuvat. No nämä lupaukset olen sitten pettänyt ihan huolella, koska aikani on mennyt kesällä matkusteluun, hauskanpitoon, kalastamiseen ja mihin tahansa muuhun aktiviteettiin, mikä ei ole liipannut läheltäkään työntekoa. No, tulipahan tunnustettua sitten nämäkin....
Puiston kyltti

Laiskuuttani kirjoittelen nykyisin näitä juttujakin sen verran harvoin, että ei pääse stressi vaivaamaan. Oikeastaan näiden sepustusten jatkoksi kelpaakin tarina kohteesta, mitä ei ollut tarkoitus koskaan julkaista. 
Keskuspuisto

Keskellä Simpeleen taajamaa löytyy Tehtaanpuisto, joka on viime vuosina palautettu entiseen loistoonsa. Aikoinaan perustamisaikanaan Tehtaanpuisto oli merkittävä nähtävyys, jota käytiin ihailemassa kauempaakin. Vuonna 1935 Yhtyneet paperitehtaat saivat päähänsä perustaa työntekijöidensä ja asukkaiden iloksi upean puiston, mitä suunnittelemaan ja toteuttamaan palkattiin puutarha-arkkitehti John Hausen. Kokoa puistolle tuli vaatimaton kolme hehtaaria. Upean puiston kruunuksi valmistui vielä suihkulähde vuonna 1953.
Tehdas on osa Simpeleen miljöötä tänäänkin

Keskellä puistoa on graniittinen koroke, minne johtaa 12-askeliset portaat. Lisäksi puiston koristeeksi istutettiin 400 lehmusta ja alueelle sijoitettiin 30 puistonpenkkiä. Puisto näytti valmiina upealta koristeellisine istutuksineen. Muutos oli kuitenkin ilmassa, kun puisto siirtyi kunnan hoidettavaksi. Pikkuhiljaa puisto ränsistyi ja suihkulähdekin täytettiin mullalla. Tämä oli puiston rappion aikaa.

Lopulta parempi aikakausi koitti, kun kyläyhdistys otti asiakseen kunnostaa puisto talkootyönä vuodesta 2011 alkaen. Lopulta entistetty puisto oli valmis avattavaksi taas kuntalaisten käyttöön 20.7.2012.

Päivitys 1: Poutasen Anne lähetti välikäden kautta muutaman sähköpostiliitteen, mitkä liittyvät Simpeleen patsaspuistoon. Tyrkkään ne tuohon alapuolelle. Toinen kertoo puiston suunnitelleesta John Hausenista ja toinen on lehtiuutinen Työn äärestä-lehdestä vuodelta 1935. Antavat valaistusta puiston historialle. Kiitokset Anne!

TEHTAANPUISTO JOHN HAUSEN
JOHN HAUSEN (s. 2.10.1906 Pori - huhtikuu 1974)
·         Vanhemmat konttoripäällikkö Hjalmar H. ja Venny Nylander
·         Puoliso Kerttu Tammiste (1942)
·         Keskikoulu, maanviljelyskoulu
·         Opiskeli Lepaalla 1929-1931 (9. vuosikurssilla)
·         Yhtyneitten Paperitehtaitten puutarhasuunnittelija (1933)
·         Pitäjänmäellä Oy Strömberg AB:n tehdasalueen (1934) puiston suunnittelu
·         Simpeleen Tehtaanpuisto (1935)
·         John Hausenin Puutarhataito Oy, yritys, 1940-luvulla
·         Pohjolan Voima Oy:n voimalaitoksen (1949) Vallitunsaaren voimalaitosyhdyskunnan viheralueiden suunnittelu Kemissä
·         Nylands Svenska Lantbrukssälskapetin puutarhakonsulentti vuodesta 1957 eteenpäin
·         Hangossa Täktomin kappelin ympäristö kunnostettiin (1960-70 –lukujen vaihteessa) puutarha-arkkitehti John Hausenin suunnitelman mukaan
Lepaan puutarhamuseo: arkiston suunnitelmapiirustuksista mainittakoon puutarhaopiston opettajien Ola Mannströmin ja Leif Simbergin sekä puutarha-arkkitehti John Hausenin työt

Ja sitten lehtiartikkeli....

ARTIKKELI TYÖN ÄÄRESTÄ –LEHDESTÄ VUODELTA 1935
SIMPELEEN UUSI PUISTO
Simpeleen tehdas on luonnonihanalla paikalla, mutta vielä täydentämään silmän vaatimaa kauneutta päätti tehtaan hallitus teettää Simpeleelle puiston.
Simpeleen tehtaalta johtaa noin 5 m leveät tiet toinen Viipuriin ja toinen Savonlinnaan. Tiet muodostavat tehtaan luona kulman. Jonkun matkan päässä on näitten teitten yhdystie, joka kulkee Kivijärvenkylän kautta. Teitten keskeen rajoittunut vähän korkeneva noin 2,5 à 3 ha alue on nyt muodostettu puistoksi. Puistotyöt alettiin keväällä 1934. Piirustukset on laatinut ja töitä on johtanut puutarha-teknikko John Hausen.
Graniittikivestä on tähän puistoon rakennettu koroke, joka on 6-7 m. ympäristöstä ja noin 23 m. kauniin Kivijärven pinnasta. Tältä korokkeelta on suurenmoinen näköala Kivijärvelle. Korokkeelle johtavat roomalaiset 12-askeliset portaat. Koroke on kauniisti koristettu monivuotisilla kasveilla. Puiston läpi johtavat käytävät menevät ristiin puiston keskellä. Puistoa rajoittavien teitten sivuihin on istutettu noin 400 lehmusta, jotka ovat tuodut Simpeleen järvessä sijaitsevasta Pitkäsaaresta. Puistoon on asetettu noin 30 puistonpenkkiä.
Lasten iloksi on tämän puiston keskelle tehty kolmikulmainen leikkikenttä, johon on jo sijoitettu 4 keinua, 1 hyppylauta ja hiekkalaatikko.
Simpeleen puisto on varmaan tulevina kesinä kaikkien simpeleläisten ahkerassa käytössä. Äiditkin ehtivät joskus istua puiston penkillä, lepäävät ja ihailevat suurta luontoa ja paimentavat leikkiviä pienokaisiaan.   

1 kommentti:

  1. Kyläyhdistyksessä Anne Poutanen teki käsittääkseni valtavan työn kunnostustyön organisoimisessa. Iso kiitos kyläyhdistykselle ja Annelle.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita