torstai 1. kesäkuuta 2017

Käkisalmi / Pietari Suuren patsas

Käkisalmi on vanha kaupunki, joka on vaihtanut omistajaa vuosisatojen aikana useasti. Ruotsalaisten hallinnon aika kuitenkin päättyi suuren pohjan sodan aikana vuonna 1710. jolloin venäläiset joukot Pietari Suuren käskystä ottivat haltuunsa Viipurin, Käkisalmen ja Sortavalan kaupungit. Operaation tarkoituksena oli laajentaa Pietarin kaupungin turvallisuusvyöhykettä. jotta hyökkäys Karjalan kannaksen kautta Pietariin ei onnistuisi.
Pietari Suuri Käkisalmen kirkon edustalla

Uudenkaupungin rauhassa 1721 vahvistettiin Venäjän ja Ruotsin välinen raja ja se tarkoitti uutta aikaa näille kolmelle kaupungille ympäristöineen. Venäläisten valloitus oli ajanut käkisalmelaiset karkuun ja vielä vuonna 1727 kaupungissa asui vain 21 porvaria. Koko 1700-luku olikin Käkisalmelle hiljaiseloa ja kaupunki menetti oikeutensa. Lopulta vuonna 1784 Katariina Suuri perusti kaupungin uudelleen hallinnollisena yksikkönä.

Vaan vielä jää epäselväksi, kuinka tämän päivän kohteemme eli Pietari Suuri on saanut Käkisalmen ortodoksikirkon edustalle oman patsaansa, minkä jalustasta löytyy seuraava teksti: "Pietari suuri. Käkisalmen rykmentin henkivartiokaarti perustamisensa ja patriarkaaliseen (?) linnoitukseen paluun 200 vuotisjuhlan kunniaksi. 1710 5/IX 1910".
Vaakunareliefi jalustassa

Ilmeisesti kupungin valtauksesta tuli 5.10.1910 kuluneeksi kaksi vuosisataa, mutta muuten osaa sanoa tekstistä yhtään mitään! Ilmeisesti tuon niminen joukko-osasto saapui tuolloin kaupunkiin tai sitten ei? Taas olisi itseäni viisaammille käyttöä....
Käännetty teksti, mikä ei silti aukea
Perinteiseen tyyliin, myös tekijä ja paljastamisvuosi ovat täysi mysteeri!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita