maanantai 12. kesäkuuta 2017

Kirvu / Kirvun hautausmaan muistomerkki

Asetinpa itselleni tiukan haasteen viimeksi, kun lupasin esitellä ainoastaan Suomen rajojen ulkopuolelta löytyviä kohteita koko loppuvuoden ajan. En ole edes varma, että onko kohteita noin paljon vai joudunko harventamaan tahtia kohde-esittelyiden osalta? Katsotaan kuinka käy? Nyt kuitenkin siirrymme Kirvun kohteiden esittelyssä viimeiseen. Vuorossa on Kirvun hautausmaa, minne suomalaiset ovat pystyttäneet muistomerkin kertomaan menneistä sukupolvista.
Kirvun hautausmaan muistoalue

Paikka sijaitsee rajavyöhykealueella, joten ihan en neuvoisi paikalla käymään omin nokkinensa. Teitä varten onkin nyt mahdollisuus olemassa ja voitte katsella kuvat omalta tietokoneeltanne. Me kävimme paikalla kesällä 2016, joten kuvatkin ovat vielä melkoisen tuoreita.
Kirvun hautausmaan muistomerkki

Taustapuolelta kivet ovat hiomattomia

Yksinkertainen, mutta vaikuttava muistomerkki

Kirvun kirkkomaalta matkamme jatkui entiselle hautausmaalle, mikä löytyikin kohtuullisen helposti. Paikalle oli pystytetty infotaulu, mikä kertoi Kirvun hautausmaan tulleen vihityksi käyttöön 29.6.1890. Paljoa siitä ei enää ole valitettavasti jäljellä ja sekin vähä mitä löytyy, on puomeilla merkitty. Lieneekö alueen ympärillä sotilasaluetta vai mitä? Tähän en osaa vastata, mutta ainakin komia muistomerkki on paikalle pykätty Kirvun pitäjäseuran ja Kirvu-säätiön toimesta. 
Infotaulu kertoo hautausmaan olleen melko laajan

En vaan jaksa uskoa tämän olleen hautausmaan kappelin...

Muistomerkki on ollut paikalla muistona menneistä ajoista 23.6.1996 lähtien, jolloin se on juhlallisesti paljastettu. Muistomerkki koostuu pitkuslaisista graniittikivistä, jotka löytyivät Kirvun kirkkomaalta siellä kaivettaessa. Ne ovat alunperin toimineet aiemmin julkaisemamme Kirvun sankaripatsaan ympäryskivinä, mutta saaneet nyt uuden elämän hautausmaan muistomerkissä. Lisäksi paikalle on pystytetty graniittinen risti. Muistomerkin tekstit ovat perinteiseen tapaan suomeksi ja venäjäksi. Tekijän nimeä emme valitettavasti saaneet selville....
Tien toisella puolella oli joku torni

Perinteiseen tapaan muistomerkin ympärille on kerätty alueelta löytyneitä hautakiviä, jotka eivät ole päätyneet talojen sokkeli- tai porraskiviksi. Niitä oli vaan todella vähän!
Haljennut hautakivi maastossa

Kirvun suuri poika oli Juho Niukkanen, joka toimi ministerinä ennen sotia. Ei kuitenkaan tämä Juho. Olisiko isä ollut samanniminen?

Eipä ole montaa hautakiveä

Puinen risti löytyy myös, mutta

se paljastui uudemmaksi. Osoitus kotiseuturakkaudesta tämäkin

Jospa niitä löytyisi vielä lisää joskus....

1 kommentti:

  1. Rajavyöhykelupa vaan hakuun niin käynti onnistuu pykälienkin mukaisesti. Tällaisen probuskan myyvät tilausbussiyhtiöt. Huonon sään vaihtoehtokohteeksi ei kuitenkaan sovellu, sillä käsittelyaika on 60 vrk.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita