sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Hiitola / Hiitolan kirkko

Luovutetun Karjalan kirkkojen esittelyt jatkuvat. Pakko tunnustaa, että kohta on taas edessä uusien kohteiden kuvaaminen, koska ainakin nämä kirkot ja hautausmaat alkavat olla melkoisen vähissä. Kuvaamatta on toki vielä melkoisesti kaikenlaisia kohteita Venäjän puolella, mutta nyt matkat ja aikataulutus ovat ratkaisevassa osassa. Joutsenosta katsoen moni paikka on kaukana ja kaiken lisäksi hankalan matkan takana... luvassa on siis mielenkiintoisia reissuja.
Hiitolan kirkko ja tuhottu neukkupanssari kesällä 1941 (SA-kuva)

Tämän päivän kohteeni Hiitola on myös listallani, koska ainahan jotain jää kuvaamatta vaikka kuinka yrittäisi taustatyönsä tehdä kunnolla. Mutta se onkin sitten ensi suven murheita....

Ensimmäinen kerta, kun Hiitola mainitaan asiakirjoissa on vuodelta 1396. Tuolloin Suomen puolelta sissit saapuivat ryöstämään Hiitolan Kylälahtea. Aikojen muuttuessa ja Hiitolan jäätyä Stolbovan rauhassa Ruotsille, se muodosti oman seurakunnan välittömästi rauhanteon jälkeen. Tietysti seurakunta oman kirkkonsa tarvitsee, joten sitä ryhdyttiin rakentamaan 1625. Ilmeisesti alkuaikana kirkonmenot pidettiin jonkin torpassa?
Hiitolan kirkon muistomerkki on vanhan kellotornin perustuksilla

Toinen kirkko valmistui Hiitolaan 1695 ja kolmas kirkko vuonna 1795. Viimeinen Hiitolan kirkko toimi herran huoneena aina vuoteen 1944, jolloin se jäi venäläisille. Kuitenkin jo talvisodan jälkeen venäläiset olivat purkaneet kirkkoa omiin tarkoituksiinsa, joista minulla ei ole tietoa. Tuolloin alttari, urut, lehteri ja penkit hävitettiin. 
Hiitolan kirkon muistomerkki

Jatkosodan aikana suomalaiset korjasivat kirkkoa ja ensimmäinen jumalanpalvelus pidettiin jo vuoden 1941 aikana. Kaikesta korjaamisesta huolimatta kirkkoa ei enää tänä päivänä ole, vaan kirkko tuhoutui vuonna 1968 hitsauskipinästä lähteneessä tulipalossa. Miksi hitossa kirkossa hitsattiin, ei ole tiedossani!!
Muistomerkin teksti kahdella kielellä

Samalla tavalla tulipalossa tuhoutui jo 1950-luvulla kirkon kellotapuli, minkä perustusten päälle on pystytetty Hiitolan kirkon muistomerkki. Muistomerkki pystytettiin vuonna 1993 ja sen pystyttämisestä vastasi Hiisi-säätiö ja Hiitolan pitäjäseura.
Suomalaisuuden jälkiä Hiitolassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita