torstai 14. joulukuuta 2017

Kaukola / Kaukolan kirkko

Laatokan länsirannalla Käkisalmesta luoteeseen sijaitseva Kaukola mainitaan vanhoissa lähteissä Räisälään kuuluvana kyläpahasena. Kirkollisesta elämästä tiedetään sen verran, että se kuului Räisälän kappeliin vuodesta 1693 ja siirrettiin Käkisalmen kappeliksi 1849. Itsenäisenä seurakuntana Kaukola aloitti 1869, mutta vasta vuonna 1896 se sai ensimmäisen vakituisen kirkkoherran Karl Olinin. 
Kaukolan kirkko

Seurakunta ilman kirkkoa ei ole mitään, joten Kaukolassakin on ollut monta luterilaista kirkkoa. Ensimmäinen niistä valmistui 1640-luvulla ja se korjattiin 1692. Ison vihan aikana kirkko varioitui ja uusi kirkko tehtiinkin 1751. Ilmeisesti kirkonmenot pidettiin entisessä kirkossa uuden valmistumiseen asti. Tämä kirkko ilmeisesti tuhoutui tulipalossa ja kolmannen kirkon rakentaminen alkoi jo 1770-luvulla. Valmiiksi se saatiin 1779. Tätä Eskil Colleniuksen tekemää kirkkoa käytettiin aina vuoteen 1932, jolloin juhannuksena mielisairas sytytti kirkon palamaan. Oli taas aika tehdä uusi kirkko Kaukolaan.
Kirkko on tien varrella

Vahingosta viisastuneena kaukolalaiset päättivät rakentaa uuden kirkon tiilistä. Eipähän palaisi yhtä helposti kuin puukirkko. Piirustukset tilattiin P.Björkilta ja kirkko olikin valmis käyttöönotettavaksi jo 1933. Rakentaminen tapahtui nopeasti ja niinpä tämä tornillinen pitkäkirkko oli valmis. Hiukan keskenhän se oli vielä talvisodan alkaessakin, koska tilattuja urkuja ei keritty asentaa paikalleen. Niiden myöhemmästä kohtalosta en tiedä.
Kaukolan kirkko on rapattu valkoiseksi ja remontin alla

Talvisodasta Kaukolan kirkko selvisi ilman naarmuakaan, mutta kun alueelle palattiin 1941, niin alueen tuho paljastui. Kirkontornin yläosa oli purettu, penkit kadonneet ja lattiakin purettu kokonaan. Mikä lie ollut syy venäläisten tihutöihin? Joka tapauksessa vahingot olivat niin suuret, ettei jatkosodan aikana korjauksia keritty tehdä ollenkaan. Niinpä kirkko jäi sellaisenaan uudestaan venäläisten haltuun. 
Kaukolan nykyinen alttari

Sanankuulijoita ei liene tungokseen asti

Sodan jälkeen kirkkoa käytettiin karjasuojana ja varastona. Venäläiseen tapaan kirkkoa ei myöskään huollettu, joten katto romahti ja puurakenteet tuhoutuivat. Vasta kun tuho oli lähes lopullinen, niin päätös kirkon muuttamisesta nuorisotilaksi tuli. Tuolloin vuosi oli 1988. Kirkko sai uuden katon katon ja ikkunat, sekä sitä kunnostettiin muutenkin. 

Kirkko koki uuden renesanssin, koska paikalle ilmaantuneet entiset kaukolalaiset pitivät kirkossa jumalanpalveluksen 1992. Nykyisin kirkko kuuluu Inkerin luterilaisen kirkon alaisuuteen, joka on yrittänyt saada kirkon omaan käyttöönsä perustamalleen Kaukolan seurakunnalle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita