lauantai 16. joulukuuta 2017

Kaukola / 1918 sankaripatsas

Kaukolan viimeinen kohde on vuoden 1918 voittajapuolen pystyttämä sankaripatsas. Tämä harmaagraniittinen naishahmoa esittävä patsas on Ilmari Wirkkalan suunnittelema, joka tuohon aikaan oli töissä Oy Granit-nimisessä firmassa. Patsas pystytettiin paikalleen elokuussa 1921 arvatenkin suurin juhlallisuuksin. 
Kaukolan 1918 sankaripatsas

Patsaan nainen on polvillaan korkean jalustan päällä ja hänellä on käsissään seppele. Jalustassa luki ja lukee edelleenkin reksti: " Kiitollisuuden muistoksi isänmaan eestä henkensä uhranneille". Muistomerkin lisäksi patsaan molemmille puolille on sijoitettu kivisiä nimilaattoja, joihin on kirjattu sisällissodassa menehtyneiden valkoisten nimet. Näissä muistokirjoituksissa on yhteensä 19 kaukolalaisen nimet.
Patsaan jalustan kaiverrus

Suomalaisten palatessa Kaukolaan jatkosodan alussa, löytyi patsas jalustaltaan tiputettuna. Tuho ei jäänyt tähän vaan neuvostovallan aikana patsas oli haudattu maahan jalustoineen. Vasta 1990-luvulla jalusta ja nimilaatat löytyivät maan alta ja ne asetettiin paikalleen. Samassa yhteydessä jalustaan kiinnitettiin muistolaatta, mihin oli merkitty kaikkien talvi- ja jatkosodan kaukolalaisten sankarivainajien nimet. Valitettavasti laatta on nyt kateissa. Patsas kunnostettiin ja nimilaatat asetettiin paikalleen vanhan valokuvan mukaisesti vuonna 1992.
Valitettavasti kuva edestä on lievästi tärähtänyt, kuten kuvaajakin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita