perjantai 29. joulukuuta 2017

Kaukola / Lehmälahden kivet

Pilvipalvelun tyhjentäminen jatkuu. Luvassa siis melkoisen yhdentekevä kohde, mutta koska kuvia on , niin jakoonhan ne laitetaan. Käsitäämättömän monissa paikoissa sitä on näköjään tullut retkillä piipahdettua! 

Kaukolan pitäjän Kaarlahden alue on tänäkin päivänä kytköksissä Pietarin kaupunkiin ja sinne ajetaan vuosittain täältä valtavat tonnimäärät graniittia eri muodoissa. Maaperähän muuttuu Karjalan kannaksen puolivälissä, joten kaupungin laajentuminen vaatii kiveä eri muodoissa valtavat määrät. Mikään ei siis ole muuttunut 1800-luvulta.
Lehmälahden kivet odottavat noutajaansa

Laatokan rannalla sijaitsevasta Lehmälahdesta vietiin graniittia jo 1800-luvun aikana Pietarin rakennuksiin ja niiden alle. Suolle rakennettu miljoonakaupunki ei yksinkertaisesti selviä ilman kiveä ja sitä tuotiin jo aikoinaan, mistä sitä oli saatavana. Kaikkihan tietävät että Virolahdelta Pyterlahden louhokselta vietiin massiivisia kivenjärkäleitä Pietariin, mutta tietysti muualtakin.
Halkaisukohta on vielä näkyvissä

Liekö tarkoitettu jonkin rakennuksen perustuksiin...

Näin myös Lehmälahdelta, missä on tuon ajan jäänteitä vielä nähtävänä. Isot kuutioiksi hakatut lohkareet ovat jääneet muistoksi alueelta aikoinaan kuuluneesta kilkutuksesta. Miksihän työ jäi aikoinaan kesken?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita