maanantai 12. elokuuta 2013

Lemi / Sotien ja jälleenrakentamisen muistomerkki

                                                    Alwari Tuohitorvi "Älä iske Tuijaa"

Vaikka tapoihinin ei normaalisti kuulu ilkeilyt sun muut vastaavat tsydeemit, niin nyt olen ilkeä, suorastaan törkeä! Törmäsin näet eilisehtoona vanhaan ystävääni Tuijaan, jonka kanssa tarinoitiin niistä ja näistä, enimmäkseen menneistä. Esiin nousi tämäkin musiikkikappale, minkä muistin itse hyvin hämärästi. Kotiin palattuani avasin Youtuben ja sieltähän tämä helmi löytyi. Tuija, joka kuulemma lukee kaikki sepustuksemme, polttaa takuulla päreensä tästä julkaisusta, mutta vaikka Tuijan korvista nousevat savumerkit näkyisivät tänne Kaukaalle asti, niin Alwari Tuohitorvi pääsee blogiin esittämään 1970-luvun hittinsä "Älä iske Tuijaa". Luulen, että tämä on kaikkien kultaisella 70-luvulla eläneiden Tuijien yhteinen inhokki?
Sotien ja jälleenrakentamisen muistomerkki

Nyt kun on hankittu vihaisia Tuija nimisiä naisia kintereille, niin siirrytään liukkaasti uuteen kohteeseen, tällä kertaa Lemille. Keskellä Lemin kirkonkylää seisoo puiden katveessa "Sotien ja jälleenrakentamisen" muistomerkki. Tyrkkäsin nimen lainausmerkkeihin, koska muistomerkin virallinen nimi on itselleni arvoitus. Tietämättömyydestäni huolimatta aloite tähän muistomerkkiin lähti kunnanvaltuutettu Tölskiltä keväällä 2003. 
Kansainvälisen yhteistyön tulos

Nopeasti hanke eteni ja päästiin töihin. Alkuperäisenä ajatuksena oli hankkia kivi luovutetun Karjalan alueelta, mihin Lemillä/lemiläisillä olisi yhteys. Kiven hankintapaikaksi muodostui Muolaan pitäjä, missä viime sotien aikana lemiläisiä kaatui enemmän kuin missään muualla. Kivi tuotiin Muolaan tuhoutuneen kirkon raunioista, missä taisteltiin ankarasti elämästä ja kuolemasta. Lemiläisten taistelijoiden sisusta kertonee melko hyvin Muolaan nykyinen nimi Pravdino, mikä omien kääntäjän lahjojeni mukaan tarkoittaa "kovaa paikkaa".
Muistolaatta

Lopulta muutamien hankalien vaiheiden jälkeen kivenmurikka saapui Lemille heinäkuussa 2003 ja muistomerkin lopullinen valmistelu alkoi. Kiveen kaiverrettiin teksti:"Kivi tuotu Muolaasta 2003" ja siihen kiinnitettiin muistolaatta, mistä löytyy seuraava teksti:

"Lemiläisveteraanien
- Naisten ja miesten -
sodissa ja jälleenrakentamisessa
tehdyn työn muistoksi
kiitollisuudella"

Lemin kunta

4.9.2003 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita