sunnuntai 4. elokuuta 2013

Taipalsaari / Lentokenttä

Tähän oli tarkoitus liittää aikoinaan Sulkavalla Faben mökillä hoilaamamme Jukka Kuoppamäen "Jousimies", mutta Blogger oli eri mieltä! Samalta mieheltä kuiteskin kipale "Tyytyväinen"

Viime viikon keskiviikkona Willimies piipahti kuvausretkellä omien poikiensa kanssa Taipalsaarella. Selvää vastarintaa matkalle lähtöä kohtaan oli havaittavissa, mutta taipuivathan nuo lopulta tahtooni. Alkaa ilmeisesti poikien osalta alkuinnostus bloggaamiseen hiipua? Onneksi näimme matkallamme metsäkauriita, siis niitä bambin näköisiä, joten tuli vähän vaihtelua tuohon retkeen. Valitettavasti olivat sen verran nopeita, että kuvat jäi ottamatta!

Kiitettävästi poijaat ovat vanhaa isäukkoaan tähän asti auttaneet, joten pitänee antaa heille pieni tauko näistä kuvausretkistä ja tiedonhakemisesta netistä. Onhan heistä ollut tähän mennessä aivan valtavasti apua. Nyt on sitten keksittävä matkoille uusia assistentteja, kun uskolliset caballerot luovuttivat...

Itse asiassa juniori kiteytti aika nasevasti tämän harrastukseni. Väitti, että olen enemmän kiinnostunut kaivamaan kohteita eri lähteistä esiin ja syöksymään valokuvaamaan ne samantien, kuin kirjoittamaan niistä pitkiä tarinoita. Pitänee paikkansa, kuten junnarin väittämä, että menetän mielenkiintoni aiheeseen samantien, kun olen piipahtanut näppäämässä valokuvat! Itse asiassa poitsu osui aika nappiin tuossa arviossaan... Lukaisin nimittäin seuraavana päivänä oman luonnehoroskooppini ja sieltä nousee vahvasti esiin muutama jousimiehen luonteenpiirre, mitkä osuvat itseeni kuin kranaatti vihollisen poteroon. Seuraavaksi kymmenen toteamusta jousimiehistä.


 1. Jousimiehet ovat eläinradan suuria optimisteja, jotka ovat valmiita tekemään paljon töitä tulevaisuudessa häämöttavien mahdollisuuksien ja menestyksen eteen. (Töistä en ole ikinä kieltäytynyt, vaan tehnyt aina parhaani)
 2. Jokaisella jousimiehellä on oma vahva filosofiansa ja vankkumaton luottamus omiin ideoihinsa ja haaveisiinsa (Jep!)
 3. Jousimiehet ovat suoria ja rehellisiä, sillä he luottavat omaan filosofiaansa ja ovat valmiita ohjaamaan myös muut oikeille raiteille turhia hienostelematta (No kohdalleen osui tämäkin)
 4. Jousimies on ikuinen etsijä ja seikkailija, joka tarvitsee jatkuvasti uusia haasteita ja tavoitteita pysyäkseen hengissä (Kuinka nappiin taas tiesivätkään...)
 5. Jousimies ei voi pysähtyä nauttimaan saavuttamastaan menestyksestä, sillä hänelle tekeminen ja etsiminen ovat saavutettua tulosta tärkeämpää (No just, taas napakymppi)
 6. Jousimies on sosiaalinen merkki, usein poliittinen, ideologinen ja elämänarvoihin keskittynyt tyyppi (No ainakin sosiaalinen, mutta politiikkakin kiinnostaa. Seuraavat kunnallisvaalit ovat 2016?. Kysykäähän ehdokkaaksi...)
 7. Jousimies on liikkuva, levoton ja jatkuvasti näköalojaan laajentava ihminen (Ainakin levoton natsaa minuun)
 8. Jousimies on aktiivinen, kilpaileva ja kunnianhimoinen (Ilmeisesti tämäkin pitää paikkansa, vaikka olenkin työurani huipulla, enkä tähtää enää korkeammalle. Tosin vähempikin olisi riittänyt.)
 9. Jokapäiväisessä elämässä hänet tunnetaan "totuuksien lahjomattomana laukojana", joka ei kuvia kumartele, vaan sanoo rumatkin asiat niin kuin ne ovat. (Napakymppi)
 10. Seurapiirielämästä nauttivalle jousimiehelle maksan seutuville asettuva taudinkuva ei liene vaikeasti ymmärrettävä juttu, mikä aiheuttaa tässä tähtimerkissä paino-ongelmia. (En kommentoi)
Siinäpä noita jousimieheen liittyviä luonneanalyysejä. Melko nasevasti osuivat kohdalleen, joten taitaa noissa tähtikartoissa olla jotain taikaa, kuten aikoinaan Hakalin työväentalon takana asunut Tuija(sukunimi unohtunut) väitti. Pitänee tähänkin aihealueeseen ilmeisesti perehtyä jossain vaiheessa, että osaan välttää ongelmia tulevaisuudessa.... Mutta nyt mieli palaa jo esittelemään päivän kohteemme, mikä on Taipalsaaren lentokentästä kertova muistomerkki.
 
Muistomerkki löytyy infotaulusta löytyvässä kohdassa - olet tässä
Taipalsaaren Leväsestä kääntyy maantie kohti Taipalsaaren ampuma-aluetta, missä Willimieskin on yöpynyt telttamajoituksessa viikkokausia. Kyseessä on siis yhä armeijan hallussa oleva alue, missä toimi kesällä 1944 lentorykmentti 3:sta erotettu hävittäjälentolaivue 34, koska rykmentin oli pakko hajauttaa kalustoa Lappeenrannasta toisellekin lentokentälle. Niinpä hävittäjälentolaivue 34 siirtyi 23.6.1944 Taipalsaaren lentokentälle, missä se jatkoi toimintaansa aina sodan päättymiseen 4.9.1944 asti.
Muistomerkki on aivan armeijan alueen laidassa, minne ei ole menemistä!

Muistomerkin pystyttämisestä vastasivat Karjalan lennoston kilta ja Kaakkois-Suomen ilmailumuseo. Muistomerkki paljastettiin entisen lentokentän läheisyyteen ns. komentajan risteykseen 11.10.1999. Kuten niin moni muukin muistomerkki täällä Etelä-Karjalassa, niin myös tämakin on hyödyntänyt Salpa-Linjasta siirrettyä graniittilohkaretta, mihin on kiinnitetty muistolaatta, missä Messerschmitt MT-428 on suorittamassa nousua Taipalsaaren kentältä.
Muistolaatta

2 kommenttia:

 1. Olen laskeutunut tuolle kentälle useamman kerran -69-70. Hieno paikka. Toivoisin kovasti, että entisöitäisiin vaikka talkoilla ja olisi yhteiskäyttöä siviilipuolen kanssa. Lennonopettajani oli lentomestari ja hän palveli juuri tuossa mersulaivueessa -siinä varmaan syy, miksi käytiin niin innokkaasti tuolla vetämässä laskuharjoituksia.....

  VastaaPoista
 2. Onkohan herralla mitään sitä vastaan että käytän valokuvaa muistomerkistä motocaching.net sivuilla. Voin laittaa viitteen kuvasta tänne blogiin.

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita