lauantai 10. elokuuta 2013

Taipalsaari / Lainajyvästön makasiini

Tänään on kesäkauden päättäjäiset! Vuorossa cruisailua Ford Mustangin takapenkillä Lappeenranta Cruisingissa Lappeenrannan kauppatorilla. Tämähän on perinteisesti ollut syksyn alkamisen käännekohta, niinpä ilmatkin muuttuivat sopivasti vähän harmaammiksi ja synkemmiksi, vaan nou hätä! Cruisailufiiliksiin sopinee Bruce Springsteenin "Cadillac Ranch"? Ranchi sijaitsee ihan oikeasti Amarillossa Texasissa, missä aavikolle on haudattu Caddyjä nähtävyydeksi. Paikkaan voit tutustua vaikka täältä. Me taas lähdemme kohta torille....


Nuoruusvuosina Willimies kävi ahkerasti Taipalsaarella, etenkin silloisen Kaukas OY:n leirintäalueella Pönniälässä ja vähän vanhempana Solkein lavalla kuuntelemassa silloisia suosikkibändejä. Mieleeni on jäänyt ainakin Hurriganes ja Eppu Normaali noilta "villeiltä" Solkein vuosilta. Saattaahan niitä olla muitakin, mutta kun tuo muisti ajoittain pätkii...

Joka tapauksessa kulkuvälineestä riippumatta kuljimme aina Taipalsaaren kirkonkylän läpi ja muistan usein pohtineeni omituisen näköistä punaista puurakennusta tien varressa. Vielä reilu viikko takaperin olin tietämätön rakennuksen alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Nykyisinhän se on Taipalsaaren kotiseutumuseona, mistä löytyy mielenkiintoisia vanhoja tarve-esineitä, kuten kirkon vanha häpeäpenkki. Valitettavasti museo oli reilu viikko takaperin suljettu, joten otimme kaatosateessa muutaman kuvan, vaikka alunperin ei tarkoituksemme ollut julkaista kuvia koskaan.
Taipalsaaren lainajyvästön makasiini, nykyinen kotiseutumuseo

No koska kuvat otettiin ja alkuperäinen käyttötarkoitus selvisi, niin pakkohan ne on julkaista, koska tämä on blogimme ensimmäinen lainajyvästön makasiini eli viljavarasto. Syy miksi makasiineja rakennettiin ympäri Suomea oli käytännönläheinen. Suomi kärsi usein nälänhädästä sadon tuhouduttua, joko hallan, sateiden tai sotatoimien seurauksena. Iso vihan aika 1714-1721, jolloin Suomen alue oli venäläisten miehittämä, oli käännekohta.

Tällöin katsottiin järkeväksi tallettaa makasiiniin viljaa hyvinä vuosina, jotta katovuosien koittaessa sieltä olisi mahdollista lainata viljaa siemeneksi tai ravinnonlähteeksi. Kuulostaa järkevältä ajatukselta aikana, jolloin ihmisten hyvinvointi oli säiden armoilla enemmän kuin nykyisessä globaalissa maailmantaloudessa. Niinpä makasiinien rakentaminen alkoi vilkkaasti ja tämän päivän kohteemme on rakennettu 1800-luvun alkupuolella. Tarkkaa vuosilukua ei tienne kukaan, mutta tässä tapauksessa se ei liene tärkeääkään, kuten tietämättömyytemme siitä, että onko tämä ensimmäinen Taipalsaarelle rakennettu makasiini? Veikkaan, että aiemminkin on ollut... 2 kommenttia:

Kommenttisi ovat aina tervetulleita