torstai 15. elokuuta 2013

Savitaipale / Tuulimylly

                                       Dannyn coverversio Yellow riverista... "Tuulensuojaan"

Ihan ensimmäiseksi kiitokset kaikille lukijoillemme, joita on nyt sitten käynyt sivuillamme yli 80.000 kertaa. Melkoisen uskomaton määrä, millaisesta emme osanneet kuvitellakaan aloittaessamme tämän bloggaamisen noin 17 kuukautta takaperin. Vielä kerran kiitokset ja ainakin täällä jännätään, että menisikö sadantuhannen maaginen raja rikki ennen joulua? Sinänsä kävijämäärällä ei ole väliä, mutta antaahan tuo mukavasti motivaatiota, kun tietää, ettei ihan itselleen tartte kirjuutella...

Kauan aikaa takaperin ihmiset osasivat hyödyntää luonnon tarjoamia mahdollisuuksia omaa elämäänsä helpottaakseen. Vesivoima ja tuulivoima olivat laajasti käytössä, eivätkä ne saastuttaneet ympäristöään nykyisten energialaitosten tavoin, vaan toimivat uusiutuvilla luonnonvaroilla. Onneksi viime aikoina on havahduttu huomaamaan niiden hyödyt ja rakennettu uusia tuulivoimalaitoksia. Tämä on mielestäni ainoa oikea tie, jolla pystymme lopettamaan ympäristön saastuttamisen ja luonnonvarojen haaskaamisen.
Rahikkalan tuulimylly

Moni minut tunteva luulee, että kuulun siihen ihmisjoukkoon, joka vähät välittää luonnosta ja on valmis haaskaamaan rahaa turhiin tai ainakin lyhyeksi aikaa mielihyvää aiheuttaviin tuotteisiin. Onhan tuossa perää, koska omistan auton ja kaksi moottoripyörää. Silti olen viime vuosina kiinnittänyt enemmän huomiota näihin asioihin ja aion tehdä niin jatkossakin. Olen aina halunnut asettaa itselleni tavoitteita ja haasteita, joten olen jo aiemminkin vihjannut kirjoittavani ekoaiheista oman elämäni ekoratkaisuista kertovaa blogia. Tarkoitukseni olikin aloittaa se vuodenvaihteessa, mutta nyt olen vähän kahden vaiheilla. Tässä Willimiehen jäljillä blogissakin riittää vielä puuhastelua pitkäksi aikaa, joten en tiedä riittääkö paukut kirjoittaa kahta blogia samaan aikaan. Aika näyttää....
Saasteetonta energiaa vuodesta 1804

Vaan, voisihan tuota siirtyä asiaan jo lopultakin. Aloittaessani tämän blogin laajentamisen Lappeenrannan ulkopuolelle, ajatukseni oli julkaista muistomerkit ja muutamia merkittäviä rakennuksia. Tässä lupauksessa olen vielä pysynyt ja tänään laajennan rakennusesittelyn ennen esittelemättömään kohdetyyppiin - tuulimyllyihin. Savitaipaleen Rahikkalan kylästä löytyy täysin toimintakykyinen tuulimylly, joka on uhmannut aikaa ja luonnonvoimia vuodesta 1804 lähtien. Kyläläiset ovat pitäneet yhteisvoimin huolta siitä, kunnostaen sen viimeksi vuonna 2002. Näin se voi jatkaa toimintaansa seuraavatkin 200 vuotta.

Kyseinen tuulimylly on varvas- eli ns. jalkamylly, jota voidaan kääntää tukin avulla tuulen suuntaa vasten, jolloin sitä voidaan käyttää tuulensuunnasta riippumatta saaden siitä irti maksimaalisen tehon. Tuulimyllyn ympäristöstä löytyy myös 1900-luvun vaihteessa rakennettuja kiviaitoja, joilla pellot on jaettu. Tälläistä en muista muualla etelä-Karjalassa nähneeni? No onhan niitä varmaan, mutta en minäkään ihan joka paikassa ole käynyt....vielä!
Rahikkalan kunnostetut kiviaidat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita