torstai 22. elokuuta 2013

Lemi / Tapiola

Eilen oltiin vähän huonoissa fiiliksissä kaikenlaisten ötököiden ja pöpöjen takia, mutta nyt ollaan iskussa ja päivän aiheena on Suomen nuoriso. No, paremminkin Lemin nuoriso vuosikymmeniä takaperin. Tältä ajalta on muistona Lemin urheilukentän kupeessa vanha nuorisoseurantalo Tapiola, millä on myös oma sotaisempikin historiansa. Nuorisoa tietty tarvitaan noihinkin hommiin...

                                                 Kolmas nainen "Oi Suomen nuoria"

Tapiolan historia ulottuu aina marraskuiseen iltaan vuonna 1893, jolloin Lemille perustettiin nuorisoseura. Oman talon rakentaminen mahdollistui vasta vuosia myöhemmin, jolloin nuorisoseura ja VPK yhdistivät voimansa ja rakensivat Tapiolan. Talon vihkiäisiä vietettiin 6.12.1908, jolloin ei arvattu päivän muodostuvan itsenäisen Suomen itsenäisyyspäiväksi. 
Tapiola

Aluksi talo oli yhdistysten toimintapaikkana, mutta keväällä 1916 se otettiin venäläisten sotilaiden majoitustilaksi, koska he saapuivat rakentamaan Lemille linnoitteita Pietarin suojaksi. Tätä vaihetta kesti syksyyn 1917, milloin venäläiset poistuivat paikalta kotimaahansa. Nopeasti talon käyttötarkoitus taas muuttui sisällissodan takia ja talo oli vuoroin punaisten ja valkoisten hallussa. Olojen rauhoituttua Lemin suojeluskunta vuokrasi nuorisoseuralta tiloja, kunnes rakennusta laajennettiin vuonna 1921. lopuksi laajennusosa siirtyi suojeluskunnan käyttöön vuoden 1926 kuluessa. Nopeasti tilantarve kasvoi ja vuonna 1933 rakennus laajennettiin nykyisiin mittoihin.
Muistolaatta Tapiolan seinässä

Suojeluskunta ja Lotta Svärd järjestö käyttivat nuoriso-osastoineen rakennusta vuoteen 1944 asti, jolloin molemmat organisaatiot piti lakkauttaa Moskovan rauhanehtojen mukaisesti. rakennuksen myöhemmistä vaiheista Willimies ei osaa kertoa, mutta muistona menneistä ajoista, löytyy Tapiolan seinästä muistolaatta muistutuksena rakennuksen sotaisemmasta historiasta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita