keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Savitaipale / Järvitaipaleen linnoitus

                                           Europe "Final countdown"

Paha juttu, mutta täällä Joutsenossa ollaan keskellä perheriitaa. Minä olen vakuuttunut siitä, että minulla on jäljellä enää 10 kohdetta Etelä-Karjalasta, mitkä aion esitellä. Willilady sen sijaan on vahvasti sitä mieltä, että haluan vain antaa periksi tämän blogin pitämisestä. Kohteita on kuulemma jäljellä vaikka hurumycket! No, minä en ainakaan enää keksi jäljellä olevien kohteiden lisäksi mitään uusia. Kun en keksi, niin en keksi....
Linnoituksen kylttikin on pahasti ruosteessa

Pakkohan tuo on oman turvallisuutensa takia vakuutella, että löytyyhän noita kohteita yhteisille reissuille vieläkin. Kun vaan tietäisi että mistä, koska muuten saattaa olla pää pateilla kovan kohtelun jäljiltä. Elikkä apu olisi nyt todellakin tarpeeseen tai muuten tämä blogi on saapunut elinkaarensa päähän. Koittakaa nyt hitto sentään auttaa minua!!!
Linnoitus näytti suuruuden aikoihin tältä

Nyt jäljellä on vain muurien jäännökset...rakennukset ovat kadonneet

Elokuun alussa kaikki näytti vielä hyvältä, jolloin piipahdimme Savitaipaleella Järvitaipaleen linnoituksella. Vuonna 1791 venäläisten toimesta rakennettu linnoitus tarkoitettiin korvaamaan kevyt varustus, mikä oli aiemmin paikalla. Se ei estänyt Kustaan sodan aikana ruotsalaisia joukkoja marssimasta tätä kautta kohti Lappeenrantaa. Niinpä venäläiset uhrasivat yli 700 miehen työpanoksen ja reilut 2600 ruplaa linnoituksen rakentamiseen. Paikallisten talonpoikien työpanosta ei voi myöskään aliarvioida.
Näillä main sijaitsi suuri rakennus linnoituksen keskellä

Täällä ei kuitenkaan koskaan sodittu, joten sinne majoitettu reilu 200 miehen sotilasosasto sai viettää melkoisen rauhallista aikaa aina Suomen sotaan saakka. Niinpä, kun raja siirtyi Pohjanlahdelle, niin tämä rajalinnoitus menetti merkityksensä. Joukot poistuivatkin paikalta vuonna 1809 ja linnoitus jäi tyhjilleen.    

3 kommenttia:

 1. Vinkkinä, että Savitaipaleen Ympyrätiellä on aika hämmentävä koirapatsas. Tämä oli olemassa jo 70-luvun alkupuolella tai ainakin joku koirapatsas siellä silloinkin oli. Olisi mielenkiintoista tietää jotain tämän historiasta. En nyt enää muista mitä niissä teksteissä lukee, Kymmenkunta vuotta sitten kävin tämän viimeksi tsekkaamassa, sitä ennen noin 5 vuotiaana.
  https://www.google.fi/maps/@61.1980012,27.7009307,3a,37.5y,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1sWbDSHI1gOxGKGN874hnh2w!2e0?hl=fi

  VastaaPoista
 2. Mikäli tarvitset lisää historiakohteita niin Venäläisten 1914-1916
  rakennuttamia linnoitteita löytyy Etelä-Karjalan alueelta yli 200 kilometriä.Tst-hautaa ,suojahuoneita ,traversseja yms.Muutama kymmenen kilometriä on niitä tullut Saplpalinja lisäksi tutkittua.

  t.Pekka Kivinen /0405810612

  VastaaPoista
 3. Salpa-linjalla on toki paljon kohteita, mutta kaikkia bunkkereita jne en halua alueelta kuvailla,koska ne eivät tuo enää lisäarvoa blogiin, ellei kyseessä ole joku aivan uudenlainen kohde.... mainitsemasi traverssi herätti kiinnostukseni. Palataan asiaan!

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita