torstai 4. syyskuuta 2014

Luumäki / Lamellikorsu 3000

                                         Apeisiin tunnelmiin hilpeyttä tuo Arttu Wiskarin "Sirpa"

Lienee jo aika päättää pitkään jatkunut hiljaiselo? Normaalisti aina selittelen, että miksi juttuja ei tule, mutta nyt on vaan poikettava kaavasta..... ei ole paljon huvittanut! Rankka syksy on jyrännyt mielen matalaksi ja se vaikuttaa kaikkeen tekemiseen. Ainoina ilon hetkinä on ollut oman kodin remontointi ja muutama hauska sattumus, mitä matkan varrelle on osunut. Vaan nyt kaikki on toisin ja näppäistö saa tehdä vähän töitä ennen kuin SaiPa aloittaa oman urakkansa. Joku tsekkijoukkue tänään vastassa ja viikon päästä pyörähtää liiga käyntiin. Tulee vähän actionia!
Lamellibunkkerin suuaukko

Vaan oli tuota actionia joitain aikoja takaperin, kun vierailimme Williladyn kanssa Luumäen metsissä etsimässä normaalista poikkeavaa Salp-linja kohdetta. Pienen hakemisen jälkeen kohde löytyikin ja oli ihan oikeasti näkemisen arvoinen aiemmin nähtyjen betonikorsujen jälkeen. Metsikössä Luumäellä Urpalonjärven eteläpuolelta löytyy ns. lamellibunkkeri, joita rakennettiin kokeilumielessä kaksi kappaletta. Kyseessä on siis lähes uniikki kohde, koska toinen vastaava löytyy aivan tämän kuvaamamme läheisyydestä.
Sisäänkäynti miehistön majoitustiloihin

Ilmeisesti kyseessä on noin 10 miehelle tarkoitettu korsu, minne voisi vetäytyä taistelun tiimellykseltä lepoon. Se on sijoitettu pienen kumpareen sisään ja sen sisäänkäynti muodostuu pystyyn nostetusta betonirenkaasta. Sen sijaan sen n. 10 metriä pitkä majoitustila on rakennettu pystyyn asetetuista n. 20 senttiä leveistä toisiinsa liitetyistä kaarevista betonielementeistä. Ihmetellä sopii, että miksi näitä halpoja korsuja ei rakennettu enempää, koska onhan tällaisen rakentaminen ollut takuulla halvempaa kuin valtavien isojen kallioon louhittujen miehistötunnelien rakentaminen? Lieneekö niiden kestävyys havaittu surkeaksi vai mistähän mokoma johtuu? Ainakin nämä kaksi uniikkia korsua ovat vielä ehjiä, mutta täysosuma voisi olla tuhoisa....
Valo ei riittänyt kuvaamaan tunnelia koko pituudelta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita