perjantai 5. joulukuuta 2014

Luumäki / Ristmännyt

                                            Hurriganes "Roadrunner"

Pukujuhla päivä on taas takana ja oletettavasti vielä kerran on ennen vuoden vaihetta pamautettava puku päällke, mutta ei tänä ehtoona. Nuoruusvuosieni sekä nykyhetken suursuosikkini Hurriganes saapuu Lappeenrantaan ja aion ehdottomasti olla paikalla. Päivämäärä on ollut mielessä jo pitkään, eikä mikään estä meikäläistä menemästä paikalle ravintola Old Cockiin! Paikalla alkuperäismiehistöstä ei tosin ole kuin Remu Aaltonen, mutta se ei menoa haittaa...
Ristmännyt

Menoa oli toki tuossa alkusyksynäkin, kun Williladyn kanssa kaahattiin pitkin Viuhkolantietä Luumäellä. Minulle iski rallivaihde päälle ja oli melko hilkulla, ettei Chrysler kajahtanut lepikkoon. Jos näin olisi käynyt, niin ehkä muutama risti olisi koverrettu tämän päivän kohteemme eli Viuhkolan ristmäntyjen kylkiin lisää edellisten viereen. Onneksi näin ei käynyt, vaan pääsimme kohteelle turvallisesti auton kanssa. Tosin vauhti ei melkoisen laajakaarisen sivuluisun jälkeen ollut ihan samalla tasolla!
Paikalta löytyy myös infolaatta

Sen sijaan aikoinaan kun ruumissaatto kulki Viuhkolantietä pitkin kohti Luumäen Taavettia, paikalla oli pakko pysähtyä. Vaikka 1800-luvulla ja etenkin 1900-luvulla kristinusko oli voittanut taikauskon, niin paikalla oli tapana kaivertaa risti mäntyjen kylkeen. Tällä teolla haluttiin varmistaa, ettei vainaja palannut kummittelemaan kotikyläänsä. Lienee toimenpide ollut toimiva, koska yhtään kertomusta Viuhkolaan palanneesta aaveesta ei ole jäänyt kerrottavaksi.
Melko kallellaan on toinenkin mänty

Kohteena ainakin Etelä-Karjalassa nämä ristmännyt lienevät ainutlaatuiset. Ainakaan minun tiedossani ei ole muita vastaavia puita, joita olisi käytetty samaan tarkoitukseen. Koko Suomen maan tilannetta en aio edes ryhtyä arvailemaan.
Risti männyn kyljessä

Valitettavasti nämä kaksi rauhoitettua mäntyä ovat kokeneet kovia. Toinen katkesi vuoden 2004 kovassa myrskyssä, eikä toisellekaan voi enää hyvällä tahdollakaan toivotella pitkää ikää. Kuinka pitkähän tämä perinne on edes mahtanut olla?   

2 kommenttia:

  1. Miehikkälässä on Kirkkotien varrella jokin vastaava puu johon muistaakseni iskettiin naula samassa tarkoituksessa. Hatara muistikuva kertoo myös että puu sijaitsi yhä Suur-miehikkälän suunnasta mennessä oikealla puolella, voin tosin muistaa väärinkin kun olen tuota tietä kulkenut viimeksi varmaan 20v sitten :)

    VastaaPoista
  2. Samaa tarinaa olen kuullut haastatellessani jo edesmenneitä suvun vanhimpia, heidän lapsuudessaan piirreltiin ristejä puihin hautajaisista palatessa.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita