keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Lappeenranta / Ylämaan patterityöt

                                            J.Karjalainen "Villejä lupiineja"


Joskus alkusyksyllä ajelimme Williladyn kanssa Ylämaalla etsimässä erästä tiettyä kohdetta. Perille päästyämme huomasimme, että olisimme voineet etsiä paremmankin kuvauspaikan. Alue on metsittynyt ja täynnä pensaikkoa, mitkä tekivät kuvaamisesta omalla tavallaan haasteellisen. Emme vaan jaksaneet etsiä tuolloin, kuten emme myöhemminkään, kuvauksellisempaa patteritöihin liittyvää kohdetta. Ehkä joskus toisella kertaa?
Luonto kadottaa sata vuotta vanhat jäljet pikkuhiljaa

Patterityöt ovat näet Suomen suurin rakennusprojekti ikinä, vaikka aika harva meistä asiasta paljoa tietääkään. Salpa-Linjan taitavat nykyään lähes kaikki tuntea, mutta jostain syystä patterityöt ovat jääneet vähemmälle. Aiheesta on toki jonkun verran tutkimuksiakin tehty, mutta enempäänkin olisi aihetta. Toivottavasti joku historia-alan ammattilainen ottaisi intohimonsa kohteeksi näiden rakennelmien tutkimisen ja etenkin niiden tarkkojen sijaintien määrittämisen, sekä sijoittamisen tarkkaan kartoille. Luulisi projektiin irtoavan apurahaakin.
Linnoitteen reunat on ladottu kivistä

Vaan, mitä olivat patterityöt, joihin kymmenettuhannet suomalaiset osallistuivat vuosina 1914-1917? Krimin sota, joka käytiin 1850-luvulla, sai venäläiset miettimään sotilasstrategiaansa uudelleen. Itämeri muuttui tärkeäksi alueeksi ja venäläiset säikähtivät mahdollisuudesta siirtää joukkoja lähelle Pietaria. Sen takia Helsinkiin ja Viipuriin rakennettiin vahvat linnoitukset Pietarin turvaksi. Näin Kronstadin tukemana saatiin Suomenlahti turvattua mahdollisen sodan hetkellä. Sen sijaan yksi mahdollinen hyökkäyssuunta oli vielä tukkimatta...
Melkoista ryteikköä. Raivaaminen olisi paikallaan

Pohjanlahdelta tapahtuvaan mahdolliseen hyökkäykseen oli myös varauduttava ja niinpä Venäjä alkoi linnoittamaan Suomea turvatakseen Pietarin turvallisuuden Suomen kautta tapahtuvaa hyökäystä vastaan. Hankkeeseen käytettiin valtavia rahasummia ja moni suomalainen tienasikin leipänsä I MS vuosina lapion varressa tai hevosen kanssa työskentelemällä patteritöissä. Monet hauskat jututkin suomalaisten tekemistä jymäytyksistä liittyvät juuri näihin vuosiin. Olemattomia kuormia laskutettiin ja urakoilla huijattiin venäläisiä, jotta homma etenisi hitaasti ja anteliailta rahoittajilta saatiin ruplat parempaan talteen.
Tämä osa on räjäytetty kallioon

Työt eivät koskaan kerenneetkään valmiiksi, koska maaliskuussa 1917 Venäjällä tapahtunut vallankumous lakkautti työt. Muistoksi näistä valtavista rakennustöistä jäi eripuolille Suomea kallioon räjäytettyjä tai louhittuja puolustusasemia. Näistä vierailimme Ylämaalta löytyvällä Toikan puolustusasemala, mikä on kaivettu kallioisen kukkulan laelle ja sen rinteille. Ne ovat osa suurempaa kokonaisuutta, koska Etelä-Karjalan alueelle rakennettiin kaksi puolustuslinjaa. Toinen Nuijamaalta Ruokolahdelle ja toinen Ylämaalta Suomenniemelle.

Myöhemmin rakennettuun Salpa-Linjaan verrattuna patterityöt ovat erilaisia. Paikalla ei ole betonisia bunkkereita, vaan ne ovat louhittu kallioon. Nykyisin luonto on vallannut ne ainakin täällä Ylämaan Toikassa. 

Se tuosta patterityöasiasta ja lieneekin aika "perinteiseen" tapaan laatia uuden vuoden lupaukset tulevalle vuodelle 2015. Viime vuonnahan tein peräti 30 lupausta, joista vain 8 toteutui. saavutus ei ole kummoinen, mutta muutenhan tämä vuosi oli elämäni paras. Kaikki asiat ovat paremmin kuin hyvin, vai ovatko, kerta uusia lupauksia pukkaa tulevallekin vuodelle? Täräytän tuohon alle omat uudenvuodenlupaukseni...

Blogiin liittyvät lupaukset

 1. Willimiehen jäljillä blogi päättyy
 2. Päivitän Willimiehen jäljillä blogia tulevaisuudessakin
 3. Aloitan uuden blogin samalla periaatteella, mutta kohdealue vaihtuu menetettyyn Karjalaan
 4. Kiertelen pitkin ja poikin Karjalan kannasta muistomerkkien perässä
 5. Julkaisen tarinan kerran viikossa
 6. Opettelen venäjänkielen alkeet
 7. Aion hankkia apurahaa tälle uudelle missiolle
 8. Otan vastaan kaiken avun mitä on saatavana
Henkilökohtaiset lupaukseni
 1. Stressaan vähemmän
 2. Aion tehdä jotain ensimmäistä kertaa elämässäni
 3. Nautin elämästä
 4. Remontoin kotimme
 5. Suoritan köyhän miehen rautaperseajon (1000km/24h)
 6. Laihdun, kunnes vaaka näyttää 75kg
 7. Poistan elämästäni stressiä aiheuttavat asiat
 8. Hankin kunnon kameran
 9. Nappaan helkkarin ison kalan 
 10. Luen enemmän
 11. Käyn viisi kertaa SaiPan vieraspeleissä
 12. Elän terveellisemmin
No niin, siinä 20 lupausta ensi vuodelle. Jännä kurkata vuoden päästä, että mikä on saldona ensi vuoden hommista. Pientä petraamista tuossa kaivataan...

PS. Willimiehen jäljillä blogi jatkuu siis samalla kaavalla, mutta esittelee tulevaisuudessa menetetyn Karjalan kohteita. Koska aiomme Williladyn kera perustaa aihetta varten uuden blogin, niin uusi nimikin pitäisi keksiä! Olisiko teillä blogin lukijamme ehdotuksia uudeksi nimeksi? Meillä nimiasia on aivan kesken, koska isot ja pienet rattaat lyövät tyhjää.... Joten, ehdotuksia kehiin!

Lopuksi, hyvää uutta vuotta!  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita