torstai 26. marraskuuta 2015

Kotka / Haapasaaren kirkko

                                           Juliet Jonesin sydän "Veijari ja pyhimys"

Willlimies on aina nauttinut veneilystä Saimaalla, mutta joskus pitää päästä vähän suuremmillekin vesille katselemaan aaltojen liplatusta ja nauttia hyvin suoritetusta työstä ystävän mökillä Suomenlahdella. Tällainen tilanne oli kesäkuun alussa, kun koulut päättyivät ja pakenin juhlallisuuksien jälkeen mökille juo... lomailemaan viikoksi sekä toipumaan raskaasta lukuvuodesta. Vuosi taisi olla 2012, ellen väärin muista. Tuolloinhan Williladysta ei ollut vielä tietoakaan, joten mikäs meitä poikia olisi estellyt mökkireissua pitämästä. 
Haapasaaren kirkko

Kosteissa merkeissähän tuo viikko meni, vaikkei syynä ollutkaan Suomenlahden aallot. On siis aika esitellä muutama kuva, joita en koskaan olisi osannut kuvitella esitteleväni Lappeenrannan historiaan keskittyvässä blogissa. No, nuo ajathan ovat kaukana takanapäin. Nythän seikkaillaan jo Kymenlaaksossakin asti.
Kirkon alttari

Nykyisin Kotkaan kuuluva Haapasaari oli aikoinaan Suomen pienin kunta, kunnes se yhdistettiin Kotkaan vuonna 1974. Tätä aiemmin oli jo tapahtunut yhdistyminen seurakunnallisella tasolla, kun Haapasaaren seurakunta liittyi Kotkan seurakuntaan vuonna 1967. Tämän seurauksena Kotka sai myös uuden ylläpidettävän kirkon, koska Haapasaarella sijaitsee upea vuonna 1858 rakennettu kirkko, mikä korvasi aiemman samalla paikalla sijainneen rukoushuoneen.
Näitä portaita ihmiset ovat nousseet kirkkoon jo yli 150 vuotta

Haapasaaren kirkko sijaitsee reilun tunnin merimatkan päässä Kotkan satamasta, minkä reitin Willimieskin on useasti kurvaillut kaverin luksusjahdilla. Kirkkoon mahtuu 250 ihmistä ja lisäksi se on Suomenlahden itäisin toiminnassa oleva saaristokirkko. Itsekin sain kutsun kaverin häihin pari vuotta takaperin, mutta valitettavasti tuli paha este, enkä päässyt oikeisiin kirkon menoihin tässä idyllisessä saaristokirkossa. 
Kellotornissa on vielä vanhat kellot jäljellä

Vaan koska Haapasaareen on rakennettu ensimmäinen kirkko tai rukoushuone, mikä korvattiin tällä vuonna 1858 rakennetulla kirkolla? Aikaisimmat maininnat kirkosta ovat vuodelta 1741 jolloin Ruotsin laivaston merikorttiin kirkko on merkitty nykyisen kirkon paikalle. Seuraava maininta on vuodelta 1767, jolloin varakuvernööri Von Engelhardt mainitsi kirkon tekemänsä tarkastusmatkan kuvauksessa. Siinä mainitaan Haapasaaren kirkon olevan pieni, somasti rakennettu kirkkorakennus.
Olen pitänyt aiemminkin puheita kirkossa 400 ihmiselle. Nyt paikalla oli vain valokuvaaja

Vuoteen 1856 mennessä kirkko oli käynyt heikoksi ja rappeutuneeksi, joten uuden kirkon suunnittelu oli aloitettava. Kymin kirkolliskokouksessa 31.8.1856 päätettiin rakentaa saarelle uusi kirkko. Tuolloin huomioitiin, että haapasaarelaiset olivat osallistuneet kahden viimeisimmän Kymin kirkon rakentamisessa, joten nyt oli muiden autettava Haapasaarea. Rahoitusjärjestelyt hoidettiinkin vilkaasti ja päätettiin kerätä jokaiselta manttaalilta kahden vuoden ajan kaksi hopearuplaa vuodessa. Tämäkään ei tosin riittänyt vaan lisää rahaa kerättiin jokaiselta 16-60-vuotiaalta mieheltä viisi kopeekkaa.
Näkymä kellotornista Haapasaaren suojaisaan satamaan

Niinpä tämä upea saaristolaiskirkko nousikin korkeuksiin ja vuonna 1858 pidettiin kirkossa ensimmäiset kirkonmenot. Jatkossakin niitä vietetään ja toivottavasti Willimieskin osuus joskus oikeaan aikaan paikalle....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita