torstai 5. marraskuuta 2015

Säkkijärvi / Lentäjäpatsas

                                            J.Karjalainen "Mennyt mies"

Säkkijärvi on siitä mielenkiintoinen paikka, että sen juuret historiassa ulottuvat aina vuoteen 1396, jolloin se on ensimmäisen kerran mainittu nimeltä asiakirjassa. Silti paikka on saanut uuden nimen Kondratjevo, vasta muutama vuosikymmen takaperin. Tämäkään ei tapahtunut ilman kommervenkkejä, koska aluksi paikka nimettiin vuonna 1948 Uljanovkaksi Vladimir Iljits Leninin alkuperäisen sukunimen mukaan. Ilmeisesti etenkin talvisodan raunioittama Säkkijärvi ei ollut riittävän kaunista seutua kantamaan suurmiehen sukunimeä, koska jo puolen vuoden jälkeen nimi piti vaihtaa.
Lentäjäpatsas luksusasuntojen edustalla
Tällöin päätettiin nimetä Säkkijärvi uudelleen ja mitä mielenkiintoisimmalla tavalla. Uudeksi nimeksi valittiin Kondratjevo suuren sankarin mukaan, joka ei tiettävästi ole koskaan edes käynyt Säkkijärvellä! Nimittäin Pjotr Kondratjev (1909-1943) toimi talvisodassa hävittäjälentäjänä ja eteni urallaan aina komentajaksi asti. Päällikön uraa ei kestänyt kovinkaan kauan, koska hänen lentokoneensa ammuttiin alas Suursaaren taisteluiden aikana kesäkuussa 1943. Ilmeisesti tämä saavutus riitti ansioksi, jotta hän voi toimia vieläkin entisen Säkkijärven henkisenä kyläpäällikkönä.
Lienee joku sankari tämäkin kuollut pilotti
Hemmetin suuri ja massiivinen patsas hänelle onkin pystytetty aitiopaikalle Säkkijärven entisen kirkon kupeeseen. Lieneekö kuitenkaan näköispatsas, koska liki vastaavan näköiseen törmäsin entisen Koiviston alueella. Olisiko samalla mallilla tehty useampiakin vastaavia patsaita? En tiedä, eikä suuremmin kiinnostakaan.... Uskokaa tai älkää, mutta patsaan pystytysvuosikin on minulta hukassa!
Kondratjevin patsas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita