sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Kouvola / Pikku Jumbo "Ruuhveltti"

                                           Kylie Minogue "Loco-motion"

Brittiläisessä tv-sarjassa "Huonosti käyttäytyvät miehet" sarjan päähenkilöt Gary ja Tony arvostivat laulaja Kylie Minogueta. Heidän mielestään Kylieta oli kiva katsella ja taisipa heillä olla jotain muutakin mielessä tytön suhteen. Samankaltaista ihailua ovat takavuosina osoittaneet kouvolaisetkin rautatieaseman nurkalla seisovalle Pikku Jumbolle tai pitäisikö sitä nyt nimittää Ruuhveltiksi? Nimellä ei ole suurempaa väliä, mutta mukavahan tuo on vanhaa kunnon insinööritaidonnäytettä ihailla...

Itse matkustan harvemmin junalla minnekään Lappeenrannasta, mutta nyt olen aikonut suorittaa tammikuussa junamatkan tänne Ruuhveltin kaupunkiin. Olen näet ilmoittautunut jo jokunen viikko takaperin SaiPan kannattajien junamatkalle Kouvolaan. Reissussa on mukana 750 SaiPan kannattajaa. Ai perkule, kun vielä kairattaisiin voitto paikallisesta jääkiekkoporukasta, minkä nimi on KooKoo tai jotain sinnepäin. Tosin nykyesityksillä voitosta ei voi olla takuuvarma, koska oman rakkaan SaiPani otteet ovat vähän mitä sattuu....silti mukana ollaan matkalla kohti mitalia, no ainakin Kouvolaa. Tiedossa on mukava tempaus harmaan arjen keskellä!
Yksinäinen veturi "Ruuhveltti"

Vanha, jo parhaat päivänsä nähnyt höyryveturi Ruuhveltti on siis asemalaiturin nurkalla vastassa kaikkia meitä 750 kannattajaa, joten pitäähän se tämä nyt esitellä. Kyseinen veturi on nostettu omalle lyhyelle ratakiskojen pätkälle 11.9.1970 kouvolalaisten rautatieläisten toimesta, koska tuolloin Kouvolassa oli suurta aihetta juhlaan. Tuolloin näet tuli täyteen 100 vuotta siitä, kun avattiin rautatieyhteys Riihimäen ja Pietarin välille. Samalla kun se mahdollisti joukkojen siirrot Kouvolan varuskunta-alueelle, niin se myös antoi kouvolalaisille mahdollisuuden tutustua muihinkin kaupunkeihin. Kouvola oli tästä lähtien kaupunki, minne oli helppoa mennä, tosin myös poiskin pääsi jos siltä tuntui....
Muistolaatta ruosteisessa veturissa

Saman veturin kylkeen on kiinnitetty myös toinenkin muistolaatta vuonna 1973, jolloin paikallinen nuorkauppakamari pulttasi laatan veturin hiilivaunun kylkeen. Tässä muistolaatassa kunnioitetaan Kouvolan 50-vuotistaivalta itsenäisenä. Kouvolahan erotettiin vuonna 1922 Valkealasta ja se sai Kauppalan oikeudet seuraavana vuonna. Kaupunki nimitystä Kouvola on saanut käyttää vasta vuodesta 1960 alkaen, joten kaupunkina olon 50v muistolaattaa ei ole kiinnitetty ainakaan Ruuhvelttiin, joka on saanut tarinan mukaan lempinimensä Kouvolan pitkäaikasen kaupunginjohtajan Brofeldin mukaan.
Ruuhveltti nimitys on ollut käytössä vuodesta 1973

Ruuhveltti herättää edelleen paljon tunteita puolesta ja vastaan. Toivottavasti rahan puute ei tuhoa Ruuhvelttiä, joten raottakaa kukkaronnyörejänne hivenen tärkeän asian puolesta. Tällaisia kapistuksia ei enää rakenneta! Tässä linkki Kouvolan Sanomien artikkeliin, missä ollaan huolestuneita Willimiehen keralla veturin rapistumisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita