keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Pyhtää / Sotaan lähteneet*


                                                                    Francine "Raindance"

Männä viikonloppuna Willimies oli liikkeellä Kotka - Pyhtää akselilla. Huomasin melko nopeasti törmänneeni ensimmäistä kertaa ongelmiin. Auto heitti vedet höyrynä pihalle ja niin sitä tanssittiin sadetanssia keskellä metsämaisemaa uuden assistentin Valtterin kanssa. Päästiinhän tuolta pois ja loppuilta menikin saunoessa ja jalkapalloa tuijotellen. Seuraavana päivänä keplottelin kotio ja nyt on uusi muovinen nippeli tilattu, jotta retket pääsevät jatkumaan. Onneksi tämä äksidentti ei tapahtunut jossain Venäjän perähönkölässä!

Vaikka reissulla kuvatut kohteet jäivätkin mitättömiksi, niin sainhan nyt sentään jotain kuvattua tai ainakin osittain. Kyseessä on nimittäin Heinlahden entisen nuorisoseurantalon pihamaalla sijaitseva muistomerkki, mikä kertoo paikallisten pyhtääläisten sekä naapuripitäjän Ruotsin-Pyhtään miesten kokoontumispaikasta, mistä he siirtyivät kuljetuksilla lähemmäksi rintamaa isänmaata puolustamaan.

Valitettavasti tietoni muistomerkistä ovatkin sitten tässä, mutta koska kaikki pitää esitellä mielestäni, niin eiköhän tästäkin jokunen lukijavihje saada josain vaiheessa, jolloin pääsen päivittämään tiedot kohdilleen. 

PS. Olisin mielelläni kuvannut entisen nuorisoseurantalonkin, mutta ensimmäistä kertaa reissuillani törmäsin tilanteeseen jolloin minut hätyytettiin pois alueelta. Samapa tuo, mutta huvittaa vieläkin....

Päivitys 10.11.2018
Muistomerkki on Vikmanin kiviveistämöltä Heinlahdesta ja sen pronssisen laatan ja siihen tekstin valoi Karikorpi Kiisken valimossa. Muistomerkki paljastettiin 29.5.1988.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita