torstai 21. heinäkuuta 2016

Hamina / Haminan säästöpankki

                                                ABBA "Money money money"

Raha on arvon mitta ja vaihdon väline. Joka päivä se meikäläinenkin jotain ostelee ja tuolloin raha kulkee itsestäni pois päin, mutta kovinko suurta arvoa minulla sitten lienee tuottanut, koska aina tuntuu olevan rahat loppu tai ainakin vähissä. Ehkäpä tuota joskus vanhemmiten vielä onnistun saamaan sitä jemmaan sen verran jotta voisin täyttää täkin ja tyynyn seteleillä. Näinköhän tuo siinä tapauksessa nukuttaisi paremmin? Mutta teenpä nyt tässä julkisen lupauksen, etten käytä tänään rahaa senttiäkään mihinkään ostokseen. Tilaan siis netistä liput Imatran lätkäturnaukseen, missä SaiPakin on mukana, vasta huomenna. Tänään shoppailut on siis jäädytetty...

Tänään kuitenkin jatkan näiden muistolaattojen esittelyä, joita on kiinnitetty vaikka kuinka paljon eri puolille Suomen maata, mutta tällä kertaa pysytellään Haminassa kuten edelliselläkin kerralla. Nyt vuorossa on Maarian- ja Pikkuympyräkadun risteyksestä löytyvän keltaisen puutalon seinään kiinnitetty laatta, mikä muistuttaa ajasta, jolloin pankkitoiminta alkoi Haminassa. Ilmeisesti 1800-luvun puolivälissä haminalaisilla alkoi olla rahaa liiaksikin, koska paikkakunnalle piti oikein Säästöpankki perustaa, mikä aloitti toimintansa 7.2.1852. Alkuperäinen nimi tosin oli Fredrikshamn stadts Sparbank.
Haminan säästöpankki toimi upeassa puutalossa

Ensimmäisen kerran pankki avasi ovet Haminan raatihuoneella, kun pankki oli saanut kerättyä 330 hopearuplan perusrahaston. Ensimmäisestä päivästä alkaen pankkiin tulvi talletuksia ja lainaakin annettiin samantien. Tästä liikevaihto vilkastui pikkuhiljalleen.

Suuria muutoksia tapahtui pankkitoiminnan ohella. Suomeen saatiin aikaiseksi vuonna 1895 Säästöpankkilaki, minkä seurauksena pankki alkoi käyttää uutena nimenä Fredrikshamn Sparbank-nimeä. Pankin käyttämä kielikin muuttui ruotsista suomeksi vuoden 1920 alusta lähtien. Samalla nimi vaihtui suomenkieliseksi Haminan säästöpankiksi.
Kuva otettu autosta kaiken ruuhkan keskeltä....zoomaamalla selviää teksti. Sorry!

Muitakin muutoksia tapahtui, etenkin aukioloajat muuttuivat. Vielä 1900-luvun alussa pankki oli auki vain tunnin ajan lauantai-iltaisin, mutta helmikuussa 1919 tehtiin päätös, että pankki on avoinna joka päivä tunnin ajan. Aukioloajat jatkoivat pitenemistään ja lopulta raatihuone kävi ahtaaksi. Oltuaan välillä kahdessa paikassa, pankki alkoi etsiä omaa kiinteistöä, mikä löytyikin tämän päiväisestä kohteestamme. Muutostyöt arkkitehti Hanna-Kaisa Kallialan johdolla etenivät ripeästi ja pankki muutti vuoden 1937 lopussa kiinteistöön.

Tämän jälkeiseen historiaan Haminan säästöpankin osalta voit lukea lisää täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita