Kylläpä on tänään ollut laiska olo. Ainoat aktiviteetit ovat olleet työpaikkani pitkäaikaisen työntekijän saattelu eläkepäiviään viettämään ja lyhyen kävelylenkin aikana tekaisemani saunavasta. Niinpä ajattelin yllättää kaikki ja tekaista kaiken rehkimisen päälle vielä uuden tarinan, niin joudan loppuillan kylpeä ropsautella ja vastoa itseni oikein kunnolla. Tarvitseeko sitä aina olla tehokas? Niinpä siirrytään sitten eiliseltä kohteelta muutama sata metriä ja mennään Virolahden kirkkoa katsomaan.
Virolahden seurakunta on vanha. Sen juuret juontavat aina kolmanteen ristiretkeen, jolloin alue liitettiin osaksi Ruotsia. Ensimmäisen kerran Virolahden seurakunta mainitaan vuonna 1370, mutta ilmeisesti se on perustettu jo vuosisadan vaihteessa. Joka tapauksessa kyseessä on satoja vuosia vanha seurakunta, joka on kestänyt monet myrskyt ja tyvenet ja tulee kestämään vastaisuudessakin.
Kirkon takana on vanha sakasti, minkä oli tarkoitus laajentua kivikirkoksi....rahatko loppuivat? |
Seurakunnan alkuaikojen kirkko-oloista ei tiedetä sen kummempia, mutta ilmeisesti pyhä Bartolomeus ja pyhä Kateriina toimivat kirkon pyhimyksinä. Asiaa on toki mahdoton aikalaislähteiden perusteella saada selvitettyä. Lisäksi ei ole tiedossa, että montako kirkkorakennusta tontilla seisoi ennen kuin tehtiin päätös kivikirkon rakentamisesta 1500-luvun alussa. Suunnitelma jäi tosin torsoksi, koska ilmeisesti seurakunnan rajat loppuivat kivisakastin rakentamiseen, mitä oli tarkoitus laajentaa kirkoksi.
Virolahden kirkko on 1700-luvulta |
Kooltaan kivinen sakaristo ei ole järin suuri, vaan mitoiltaan noin 6*8 metriä. Tässä paanukattoisessa sakaristossa on ainoastaan yksi ovi, mitä kautta on kuljettu vieressä sijainneeseen kirkkoon sisään. Yksi ovisuus johtuu myös siitä, että sakaristossa on säilytetty kirkon rahavarat ja muut arvokkaat kristilliset esineet. Sen yksi käyttötarkoitus onkin ollut toimia "seurakunnan kassakaappina". Valitettavasti kuitenkin tavarat ja muut historialliset esineet ovat kadonneet. Lieneekö syynä iso vihan aikaan liittyvä venäläisten järjestelmällinen ryöstely?
Kirkon vieressä on sankarihautausmaa |
Nykyinen Virolahden kirkko on järjestyksessä jo neljäs kirkko. Tämä puukirkko rakennettiin vuosina 1756-1758 Tuomas Ragvaldinpoika Suikkasen toimiessa rakennustyön johtajana. Vanha kirkko, mikä oli kivisen sakastin yhteydessä purettiin vasta liki sata vuotta myöhemmin eli vuonna 1846. Outoa, miksi kirkot olisivat olleet samanaikaisesti vierekkäin! Miksihän vanhaa ei purettu uuden tieltä? 1800-luvun puoliväli oli muutenkin muutosten aikaa Virolahden kirkkotarhassa, koska 1857 alue ympäröitiin kivisellä aidalla. Alkuperäistä kirkon ulkoasuakin on toki muutettu korvaamalla paanukatto peltikatolla ja hirsirakenteet kirkon ulkopuolella ovat saaneet lautavuorauksen.
Kellotapuli 1950-luvulta....lieneekö edeltäjänsä kopio? |
Uudempaa työnjälkeä sen sijaan edustaa arkkitehti Veli Klamin suunnittelema kellotapuli vuodelta 1958, koska aiempi 1700-luvun loppupuolella rakennettu kellotapuli paloi maan tasalla edellisenä vuonna salaman iskun seurauksena. Kaiken kaikkiaan pienellä alueella on virolahtelaista kirkkohistoriaa aina 1500-luvulta 1900-luvulle. Paikkana kirkkomaa on todellakin näkemisen arvoinen.
Uusi kellotapuli ei ole vanhan, palaneen ja vuonna 1778 Eskil Colleniuksen rakentaman tapulin kopio. Vanha kellotapuli oli huomattavasti isompi kuin nykyinen, ks. Kulttuuriympäristön palveluikkuna
VastaaPoistahttps://www.kyppi.fi/palveluikkuna/rapea/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=200732