lauantai 30. heinäkuuta 2016

Hamina / Kolmannen palon muistolaatta*


                                            Nickelback "Burn it to the ground"

Liki viikko pääsi vierähtämään edellisestä postauksesta ja melko hyvästä syystä. Olin näet Williladyn kanssa entisessä Kuokkalassa eli nykyisessä Repinossa. Hellekelillä oli mukava köllötellä kuuluisilla Terijoen hietikoilla ja piipahdettiinpa pariin otteeseen paikallisjunalla Pietarissakin, missä tutustuimme Iisakin kirkkoon, Verikirkkoon ja Eremitaasiin. Komeita paikkoja tuli nähtyä ihan roppakaupalla, joten aika ei kummemmin riittänyt kirjoitteluun. Toki eipä noilla helteillä kyllä olisi napannut muutenkaan. Onneksi nyt on sentään saatu kuivan maan ylle vähän sateitakin, joten ihan suurta hätää ei ole tulipaloista.
Tällä paikalla sijaitsi kauppaneuvos Bruunin talo, mistä palo sai alkunsa

Toista oli kuitenkin Haminassa 18.8.1821, jolloin kaupungin kolmas suurpalo tuhosi lähes koko kaupungin maantasalle. Linnoitusalueen rakennuskannasta paloi 110 taloa maan tasalle, mikä vastasi 90% kaikista rakennuksista tuohon aikaan. Mitä lie kauppaneuvos Bruun talossaan tuona päivänä tehnyt, mutta se on varmaa, että hänen talostaan palo sai alkunsa.
Muistolaatta talon seinässä

Palo levisi nopeasti koko kaupunkiin ja talojen lisäksi myös kaksi kirkkoa joutui tulen uhreiksi. Näistä sentään Marian kirkko korjattiin palon jälkeen, mutta vaikka tuho oli katastrofaalinen, niin asemakaavaan ei silti tehty muutoksia, vaan talot sai rakentaa samoin kuin ennenkin. Luulisi, että tuossa vaiheessa olisi edes talojen etäisyyksiä kasvatettu samoin kuin katuverkon leveyttä uusien tulipalojen estämiseksi. Vaan näin ei tapahtunut...

Päivitys 
Laatta on kiinnitetty talon seinään vuonna 1957

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita