sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Virolahti / Uudenkaupunginrauhan 1721 muistomerkki

                                                  Bryan Adams "Back to you"

Lienee aika aloittaa kevyt ryhtiliike tämän blogin parissa. Viime aikoina olen ilmeisesti lomaillut niin tehokkaasti, etten ole jaksanut paljon päätä vaivata kirjoittaakseni mitään. Aika onkin mennyt pitkälti kalastuksen, grillauksen ja kirjoja lukiessa. Etenkin Teemu Keskisarjan Viipuri 1918 on ollut mielenkiintoinen kirja, mikä on vienyt minut mennessäni ihan täysin. Löytäisinpä yhtä mielenkiintoisen teoksen seuraavaksikin luettavaksi kirjaksi. No, eiköhän tuolta omasta kirjahyllystä löytyne jotain...
Uudenkaupungin rauhan muistomerkki sijaitsee Virolahden kirkon edustalla olevalla aukiolla

Lisäksi aikaa on vienyt tehokkaasti tutustuminen Pietariin ja sen lähialueisiin, koska edessä on reissu niille nurkille. Vielähän tässä pitäisi muutama ilta perehtyä kyseisiin tienoisiin, jotta kaikki mielenkiintoinen tulisi nähtyä yhdellä kertaa....lieneekö se edes mahdollista Pietarin suuruisessa kaupungissa;) Edessä on kuitenkin mielenkiintoinen reissu, siitä olen varma. 
Muistomerkki on hakattu luonnonkiveen

Mielenkiintoinen reissu lienee ollut venäläisilläkin 1700-luvun alkupuolella Suomeen ja muuallekin, koska sen seurauksena pariin otteeseen heidän alueensa laajeni Ruotsin kustannuksella. Etenkin 30.8.1721 solmittu Uudenkaupungin rauha, joka päätti isovihan nimellä tunnetun ajanjakson maassamme, on merkitty luontoon hyvin. Lukuisat kiveen hakatut Uudenkaupungin rauhan rajamerkit olenkin jo esitellyt, mutta nyt tämä sama aihe on innostanut virolahtelaiset pystyttämään oikein muistomerkin aiheen kunniaksi.
Tietenkään juuri tällä reissulla ei ollut liitua matkassa....

Raja hakattiin kiviin vuonna 1722, mutta sen tulkinta aiheutti jo alusta lähtien riitoja. Alunperin raja alkoi Hurpunniemestä ja jakoi silloisen kivisakastin vieressä olleen kirkon kahtia. Tätä tulkintaa ruotsalaiset eivät hyväksyneet, vaan vaativat rajalinjausta idemmäksi. Venäläiset suostuivatkin neuvotteluiden jälkeen siihen seuraavana vuonna ja niin kirkon alue jäi Ruotsin valtakunnan osaksi, kunnes tilanne parinkymmenen vuoden kuluttua tulisi jälleen muuttumaan. Raja kumminkaan ei liikkunut kauaksi, koska tämä muistomerkkikivi on liki tuolloisen rajan kohdalla ja matkaa nykyiseen kirkkoon on noin 3-400 metriä! Lienevätkö venäläiset seuranneet kirkonmenoja omalta puoleltaan rajaa?

Virolahdella pidettiin 26.8.2011 Wanhan ajan Pertun markkinat, jolloin tämä alueen historiasta kertova muistomerkki paljastettiin sekä se on varustettu infotaululla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita