perjantai 22. heinäkuuta 2016

Hamina / Wiipurin rykmentti*

                                              Eddie Cochran "Summertime blues"

Lomafiilikset jatkuvat. Eilinen ehtoo meni omien vanhempieni kanssa grillatessa ja turistessa. Ihan mukava iltahan tuo oli ja lopuksi saimme jopa hienon idean. Päätimme lähteä piipahtamaan isäukon syntymäkodissa Lappeenrannan Karhusjärvellä. Itse olin käynyt tuolla paikalla viimeksi kaiketi joskus pikkupoikana ja olikin hienoa lopultakin päästä uudelleen visiitille. Pieni harmaa hirsimökki metsätien päässä näytti autiotalolle ja toki sitähän tuo onkin, mutta onpahan isoisoisän rakentama vuonna 1916 tai jotain niillä main. Niinpä tänään minulla on pakko löytyä aikaa vielä iltasella perehtyä isäni tekemään sukumme sukututkimukseen, mutta ennen sitä julkaistaanpa taas yksi muistolaatta Haminasta!

Yksi lukijamme kyseli eilispäivänä sähköpostitse, että mihin ovat kadonneet Venäjältä löytyvien muistomerkkien esittelyt, mutta olin liian kiireinen vastatakseni. Kerrottakoon tässä kaikille samalla kertaa, että blogin kohdealue on sen verran laaja, että joskus ne pitää esitellä muutkin kohteet. Nyt mennään vähän aikaa muistolaattoja Suomen puolelta esitellen ja sitten on kaiketi kirkkojen vuoro. Eiköhän tuossa lähiviikkoina päästä jo jokunen Venäjän kohdekin esittelemään...
Haminan punatiilisiä kasarmeja

Kerrottakoon vielä, että olen itse huomannut pienen ongelman blogin kohteita kuvatessani. Minulla on jäljellä rutkasti vuosina 2014-2016 kuvaamiani kohteita, koska en pysty esittelemään niitä samaan tahtiin kuin kuvaan. Niinpä muutama kohde on tullut jo reissuilla kuvattua uudelleenkin, koska alue on muuttunut tai sinne on pystytetty uusi muistomerkki, kuten huomasin viime viikolla Viipurissa käyneen. Pitäisi kaiketi pitää ensi kesä rauhallisemmin ja jättää kuvat ottamatta, niin saisin vanhan aineiston esiteltyä! Mutta, nyt Haminaan.

Isoympyräkadun varrelta löytyy vanhoja kasarmeja, mitkä rakennettiin jo venäläisten aikaan. Yhden sellaisen seinästä löytyi tummentunut muistolaatta, missä kerrotaan kasarmin olleen aikoinaan vuosina 1920-1933 Wiipurin rykmentin majoitustilana. Toiminta jatkui toki vähän pienempi muotoisena aina vuoteen 1939 saakka. Mutta mikä joukko-osasto oli Wiipurin rykmentti?

Kyseessä oli Suomen sisällissotaan valkoisella puolella taistellut Karjalan divisioonan 2.rykmentti, mikä perustettiin sodan jo ratkettua valkoisten voitoksi toukokuussa 1918. Muutaman nimenvaihdoksen jälkeen se sijoitettiin Sortavalaan, missä osasto tunnettiin nimellä Laatokan jalkaväkirykmenttinä. Nimenvaihdoksille ei kuitenkaan meinannut tulla loppua ja niinpä rykmentti sai jälleen uuden nimen 15.3.1919, jolloin se nimettiin Wiipurin rykmentiksi ja sen sijoituspaikaksi määrättiin Haminan kaupunki.
Wiipurin rykmentin muistolaatta

Koska en tunne sen tarkemmin kyseistä joukko-osastoa, niin muutama asia minua jäi hivenen vaivaamaan. Nimenmuutos tapahtui jo vuonna 1919, mutta Karjalan jääkäripataljoonan ja Wiipurin rykmentin-JR9 / 7D:n-Karjalan jääkäripataljoonan killan kiinnittämässä muistolaatassa mainitaan vasta vuosi 1920. Kumpi lienee oikea? Lisäksi vaikuttaa että osa joukko-osastosta esikuntineen jäi tänne, vaikka Wiipurin rykmentti siirrettiin 1930-luvun alussa Jaakkimaan Laatokan Karjalaan. 

Kaikesta huolimatta seinään on kaikkien nähtäväksi kiinnitetty edellämainittujen tahojen toimesta muistolaatta, mikä on hienosti ajan patinoima. Koska se on kiinnitetty, onkin minulle täysi mysteeri....

Päivitys 18.7.2018
Laatta on paljastettu vuonna 1973

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita