maanantai 28. elokuuta 2017

Raivola / Totti kissan muistomerkki*

Willimies ei oikein perusta eläimistä, koska koirat vihaavat minua ja kissoillekin olen allerginen. Tosin joskus kauan aikaa takaperin minullakin oli vähän aikaa kissa lemmikkinä, mutta ei siitä tullut mitään jatkuvan tirskumisen kanssa. Sen jälkeen olenkin sinnitellyt ilman lemmikkiä ja niin aion jatkossakin. Silti mukavahan se olisi vaikka kissa omistaa, koska olisipahan joku kiehnääämässä kyljessä...
Totti-kissa lymyilee aidan vieressä

Tämän päivän suurinta hittiähän taitaa olla kissavideot, mitä katsotaan netistä järkyttäviä määriä. Ilmeisesti monella on tarve katsella kissan toimia vaikkapa videoiden välityksellä. Edith Södergran sen sijaan omisti kissan ja sen nimi oli Totti. Södergran kuljetti Tottia mukanaan kaikkialle missä ikinä hän liikkuikaan ja lisäksi hän on ehkä Suomen ensimmäinen valokuvaaja, jonka jäämistöstä on löytynyt melkoinen kasa kuvia Totista. Edith todella arvosti kissaansa, ehkä jopa enemmän kuin lähellään olevia ihmisiä?
Tottikin on saanut arvoisensa kiveyksen

Totti-kissallakin on nyt oma muistomerkkinsä emäntänsä muistomerkin vieressä. Minulla ei ole mitään käsitystä, milloin se on pystytetty ja kenen toimesta, mutta ymmärtääkseni kyseessä on venäläinen muistomerkki... korjatkaa jos olen väärässä. Muistomerkkiin on kirjoitettu Edith Södergranin lausahdus: "Eivät kaikki olennot ole luotu siksi, että ne olisivat rakastettuja." 
Totti-kissa

Hieno hetki oli myös se, kun vanha venäläinen mies saapui Totti-kissan patsaalle valokuvien ottamisteni jälkeen. Hän toi patsaalle kimpun kukkia ja silitti kissan päälakea pitkään ja hartaasti samalla kertoen Totille jotain tarinaa. Valitettavasti en ilennyt ottaa tuosta hetkestä valokuvia muistoksi. Miehelle tuli takuulla parempi olo kun hän pääsi kertomaan murheensa Totille....
Totti lienee ollut pulska kissa
Päivitys 11.2.2018
Löytyihän Tottikissan patsaalle tietoa tekijästä ja ajankohdasta. Patsaan on Raivolaan pystyttänyt 1992 Edith Södergran seura ja patsaan tekijä on Nina Perno. 

Ihmetyttää miksi patsaaseen ei ole laitettu kirjoitusta suomeksi tai ruotsiksi? 

1 kommentti:

  1. Totti-kissa on suomalaisen Viipurissa syntyneen Nina Ternon (1935-2003) veistämä.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita