torstai 24. elokuuta 2017

Uusikirkko / Sankarihaudat ja hautausmaa

Willimies on kuin tykistökeskityksen läpikäynyt. Kuulo odottaa palautumistaan ja ehkä jo lähipäivinä se on entisellään. On meinaan hemmetin rasittavaa aloittaa syksy sairastelemalla, etenkin kun nyt korvatulehduksen päälle tuntuu kehittyvän vielä kunnon flunssa... Toivottavasti palaan kuntoon kohtuullisen pian, koska jo parin kuukauden päässä häämöttää ensimmäinen puhekeikka, missä kerron bloggaamisen iloista ja suruista. Toki paikallishistoriallakin lienee oma osuutensa! Mutta ennen sitä siirrytään 200 kilometrin päähän.

Joskus näitä kohteita kuvatessa ei tule ensimmäisenä mieleen se, että siitä pitäisi saada kaivettua esiin jotain tietoakin lukijoille. Tämän päivän kohteemme Uudenkirkon sankarihautausmaa-alue tai oikealt nimeltään Rauhan viita - alue muistomerkkeineen on juuri sellainen. Tietoa ei meinannut löytyä eikä sitä loppujen lopuksikaan saanut paljon kasaan vaikka aikani yritinkin. Ehkä jossain vaiheessa joku osaa kertoa lisääkin kohteesta, mutta se on sen ajan murhe.
Sankarihautojen risti

Täällä voi hiljentyä maailman kiireeltä

Alkunsa hanke sai kuitenkin heti vuonna 1990, jolloin ensimmäiset kotiseutumatkailijat pääsivät käymään kotikonnuillaan. Hämmästyksekseen he huomasivat venäläisten ottaneen hautausmaan omaan käyttöönsä ja se tuntui omituiselta. Tuolloin Salon Karjalaisen perinneyhdistyksen perustaja Esko Paju sai idean että osa hautausmaasta voitaisiin rauhoittaa sankarivainajille. Hanke toteutui jo seuraavana vuonna 1991, kun alueelle suunniteltujen kerrostalojen rakentaminen lopetettiin. Ilmeisesti ajatus muistomerkkipuistosta tuli viime tingassa!
Taisi olla ainut näkemämme suomalainen hautakivi...

Ristin juurella oli muistokivi......taas pääni on jäänyt kuvaan!

Osa alueesta rauhoitettiin sankarivainajille, joita alueelle haudattiin vuosina 1941-1944 yhteensä 205 sankaria. He ovat saaneet alueensa keskipisteeksi valkoisen ristin ja sen juurelle muuistokiven, mikä kertoo oman tarinansa. Alueen ovat siis kustamtaneet Uusikirkko säätiö, nykyiset uusikirkkolaiset ja yksityiset lahjoittajat. Alueen siisteydestä vastaa Turun Uusikirkko-kerho, joka käy siistimässä alueen kahdesti vuodessa. 
Alueelle saavuttaessa Willilady löysi infotaulun

Infotaulu kertoo oleellisimman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita