maanantai 14. elokuuta 2017

Uusikirkko / Halilan kirkko

Viikonloppu kului tietoteknisiä ongelmia ratkaisten ja opin taas jotain uutta. Varmuuskopiot tietyistä asioista on syytä olla, jos meinaa nukkua yönsä kunnialla. Oma osansa teknisiä ongelmia on myös työpaikallani, mutta ne selätin onneksi jo viime viikolla, tosin aikaa meni senkin ongelman ratkaisuun. Koska viime yöt on sujuneet asioita murehtien, niin tänään aion ilokseni julkaista yhden kohteen blogissani...

Tänään ollaan Karjalan kannaksella Uudellakirkolla. Täällä sijaitsi aikoinaan yhä edelleen monien vaiheiden jälkeen toimiva tuberkuloosiparantola. Nykyisin toiminta on muuttunut siten, ettei tuberkuloosi ole enää pääasia, vaan muut ihmisten terveyteen liittyvät hoitotoimenpiteet ovat pääosassa. En kuitenkaan tällä kertaa aio esitellä Halilan parantolaa, koska se tulee aikoinaan julkaistuksi kunhan saan selviteltyä Venäjän vallankumousjohtaja Leninin liikkeet päivämäärineen vuosina 1917 ja 1918. Monet noihin tapahtumiin liittyvät paikat olen jo kuvannut, mutta julkaisen ne aikoinaan yhtenäisenä juttusarjana. Nyt te lukijat tietenkin arvaatte että Lenin ja Halila liittyvät toisiinsa....
Halilan kirkko syksyllä 1941 (SA-kuva)

Parantola perustettiin vuonna 1889 ja se vaihtoi nopeasti omistajaa, koska jo 1892 Venäjän keisari Aleksanteri III osti parantolan sotilaiden hoitokodiksi. Koska asiakaskunta koostui täysin venäläisistä asiakkaista, niin tottahan heille piti kirkko perustaa parantolan yhteyteen. Ortodoksinen seurakunta toimi alueella vuodesta 1893 aina vuoteen 1919, jolloin suomalaiset lakkauttivat sen toiminnan. Koska Pyhän Aleksanteri Nevskin mukaan nimetty kirkko jäi tyhjilleen ja tarpeettomaksi, niin Suomen valtio möi sen vuonna 1925. 
Halilan kirkko 2016

Olen näköjään ainut asiakas Halilan kirkossa

Tuolloin kirkko muutettiin luterilaiseksi ja se toimi suomalaisten uudelleen avaaman parantolan kirkkona vuoteen 1944 saakka välirauhan aikaa lukuunottamatta. Kirkko säilyi vaurioitumatta sotien ajan, mutta mikä oli kirkon kohtalo sotien jälkeen. Sitä en osaa sanoa. Arvauksiahan voi esittää, joten en yllättyisi vaikka se olisi toiminut kulttuuritalona tai elokuvateatterina! Ehkä joku osaa vastata tähänkin?
Kirkon takana oli hauta

Mitä lie lukee?

Neuvostoajan lopulla kirkko peruskorjattiin ja veikkaanpa, että sitä on ulkokuoresta rempattu senkin jälkeen, koska 2016 se oli todella upea näky. 

Tämän kirkon historiasta olisi hienoa tietää enemmänkin, mutta kun en osaa tuota venättänkieltä. Ehkä olisi jo aika alkaa opettelemaan... Laitan tuohon alapuolelle infotaulun tekstit, jos vaikkapa joku venäjää osaava innostuisi ne minulle kääntämään. Niissä on takuulla paljonkin mielenkiintoista!




Lisäksi kirkon läheisyydestä löytyy punatiilinen torni, minkä merkitys jäi itselleni epäselväksi. Onko kyseessä kirkon kellotapuli vai onko rakennelmalla joku muu tarkoitus. Lisäksi minua kiinnostaisi suunnattomasti, että onko alueella hautausmaa, koska veikkaanpa muutaman sotilaan kuolleen tänne aikoinaan?
Punatiilinen koristeellinen torni oli telineiden ympäröimä

Hirsinen rakennelma huipulla ihmetyttää...

1 kommentti:

  1. Tuossa melkein kirkkoa vastapäätä oli miun papan kirjakauppa, josta mm. parantolan väki kävi ostamassa lukemista. Pappa kertoi myös, että joku Uuvenkirko ukko oli käynyt hänen kaupassaan kysymässä, myytiinkö siellä pyhäpöksylöi.
    Pappa perheineen kävi tuossa kirkossa. Kun kävin Halilassa 90-luvun lopulla, vierailimme myös kirkossa. Mieleen on jäänyt kirkossa ollut pappi, joka sanoi, että tämä on meidän ja teidän kirkko.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita