torstai 17. elokuuta 2017

Summa / Kalvolan miesten korsuhauta

Joskus aikoinaan kirjoittelin sähköpostia Suomen sotamuistomerkit sivustolle, että voisimmeko tehdä yhteistyötä, koska minä kiertelen näitä sotiinkin liittyviä paikkoja.  Olisin antanut kyseiselle sivustolle oikeuden käyttää ottamiani kuvia ja keräämääni faktatietoa heidän omille sivuilleen, koska ne olivat melkoisen puutteelliset ja usein muistomerkkiselvityksissä ei ole edes kuvaa käytössä. Mielestäni ne olisivat tuoneet heille mukavasti ja helposti lisää aineistoa heidän keräämäänsä Sotamuistomerkit sivustolle.
Korsu sijaitsi lähellä tienristeystä ja oli siksi jatkuvan tulen alla

Kyseistä sivustoa "ylläpitää" Tammenlehvän perinneliitto, joka on täysin ulkopuolisen rahoituksen varassa. Omien nettisivujensa kautta sain selville että se saa julkista rahoitusta liki 400.000€ vuodessa, minkä lisäksi he vielä hakevat eri projekteihin eri tahoilta apurahoja. Ehkä siinä ei sitten kuitenkaan ole riittävästi rahaa, koska kyseinen sivusto ei ole päivittynyt vuosikausiin eikä sieltä edes koskaan vaivauduttu vastaamaan lähettämääni sähköpostiinkaan. Tämä yhteistyö siis kaatui ennen kuin kerkesi alkaakaan, eikä enää tarvitsekaan. 
Tuhoutuneen korsun kohdalla on valkoinen koivuristi ja muistomerkki

Olen tänne omaan blogiini kuvannut jo nyt enemmän sotahistoriaan liittyviä muistomerkkejä kuin he. Kunpa minulle joku maksaisi tuon työn loppuun saattamisesta palkkion niin tekisin sen valmiiksi! Nyt minulta on turha pyydellä lupia kuviin enää, koska enään en ole kiinnostunut yhteistyöstä heidän kanssaan. Sinänsä sääli koska veteraanit ja heihin liittyvät asiat ovat lähellä sydäntäni. Mutta siirrytään asiaan....
Ristin juurella on kukkia ja kranaatteja

Talvisodassa Summa oli paha paikka, kuten kaikki muutkin paikat missä kranaatteja tippuu niskaan. Täällä puna-armeija tähtäsi läpimurtoon ja lopulta siinä onnistuikin, mutta kumpikin osapuoli maksoi siitä kovan hinnan. Vaikka sodankäynti talvisodassa olikin massojen sotaa vähälukuista puolustustaistelua käyvää Suomen armeijaa vastaan, niin kyllä joskus yksittäinen isku voi olla järkyttävä. Tällainen tapahtuma sattui 21.12.1939 Summassa ns. Majajoen kaistalla.
Muistomerkkiin kiinnitetty laatta kertoo oleellisen

Tänne oli asettunut isänmaataan puolustamaan JR15 5.komppania ja etenkin sen III joukkue. Komppania koostui etupäässä Kalvolan miehistä ja sitä nimitettiinkin Kalvolan komppaniaksi. Isku mikä heihin kohdistui oli raju osoitus sodan mielettömyydestä. Joulukuun 21.päivä kello 13.15 komppanian kolmannen joukkueen korsu sai vihollisen tykistökeskityksessä täysosuman. Korsussa oli tuolloin 21 miestä joista 19 kuoli välittömästi. Ainoastaan kaksi onnistui haavoittuneena tulemaan ulos korsusta. Heidän pelastuksensa oli se, että he olivat tuolloin korsun käytävässä.
Ristiinkin on kiinnitetty laatta

Koska alueella oli tiukat paikat, niin mahdollisuuksia kaivaa ruumiit ylös tuhoutuneesta korsusta ei ollut. Lopulta päätettiin siunata korsuun jääneet 19 vainajaa paikan päällä. Siunaustilaisuus pidettiin 26.12.1939 ja korsun jäännösten kohdalle maahan lyötiin sotamies Kalle Laineen tekemä koivupuinen risti eli ns. Summan risti muistuttamaan tapahtuneesta.
Paikalle on pystytetty infotaulu

Informaatiota 

Vasta jatkosodan aikaan vuonna 1942 tuli mahdolliseksi kaivaa ruumiit ylös ja heidät siirrettiin sen jälkeen kotiseutunsa Kalvolan sankarihautausmaalle. Samalla Kalvolaan lähti myös sotamies Laineen tekemä puuristi, mikä sijoitettiin Tapani Wirkkalan suunnittelemaan tiikkiseen vitriiniin Kalvolan siunauskappelin seinään. Tämän summan ristin paljastustilaisuus pidettiin 17.5.1953. Aloitteellinen osapuoli tapahtumassa oli Kalvolan reserviupseerit.
Tuhoutuneen korsun vieressä on lukuisia vedellä täyttyneitä pommikuoppia

Onkohan tämä ollut korsun suuaukko

Nykyisin alkuperäinen Summan risti on kuparisessa vitriinissä Kalvolan sankarihautausmaalla. Kuvan rististä voit käydä kurkkaamassa täältä. Mutta millaiselta tuhoutuneen korsun paikalla näyttää tällä hetkellä? Me kävimme paikalla huhtikuussa 2015 ja silloin alueella näytti tältä ja voin sanoa, että olin aika vaikuttunut tällä paikalla, missä niin moni menetti henkensä myös minun edestäni.
Muistomerkit korsun kohdalla

Nyt alueella on kanta-hämäläisten sotaveteraanien toimesta pystytetty uusi koivuristi 3.6.1995 ja myöhemmin aluetta hoitavat Kalvolan reserviupseerit ry on hankkinut myös muistolaatan, mikä on kiinnitetty luonnonkiveen muistuttamaan sodan kauheuksista 12.7.2008. 

1 kommentti:

  1. Olikohan tuon tiikkivitriinin tekijä Wirkkalan etunimi kuitenkin Tapio eikä Tapani? Ainakin jos kyseessä on se kuuluisa lasimuotoilija yms. taiteilija. Voihan noita Wirkkaloita olla toki useampikin.

    JP

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita