lauantai 28. lokakuuta 2017

Belomorsk / Uikujoen kalliokaiverrukset

Olipa eilen mielenkiintoinen päivä. Kotosalla innostuttiin emännän kanssa kokkailemaan kaikenlaisia herkkuja, kuten lihasoppaa ja pyöräytinpä tuoreet sämpylät siihen kyytipojaksi. Lisäksi kävimme visiitillä äitimuorillani ja kaiken kruunasi SaiPan voitto Mikkelin Jukureista. Kyllä kelpasi taas olla... Vastaavia upeita tuntemuksia saisi tulla useamminkin vastaan, muuallakin kuin Kisapuiston jäähallissa!
Omahyväinen ilme kertonee kaiken....

Yksi tällainen oman elämäni kohokohta tapahtui kesällä 2013 moottoripyöräreissullamme. Minä ja Haverisen Pasi asetimme matkanjohtajamme tiukan paikan eteen, kun ilmoitimme haluavamme vierailla Belomorskissa(entinen Sorokka) Uikujoen kalliopiirrosalueella. Matkanjohtajamme ilmoitti sen sotkevan aikataulumme, mutta me pysyimme tiukkana. Niinpä sitten kurvailimme Uikujokea kohti. Venäläiseen tapaan paikalle vievää reittiä ei ole merkitty mitenkään, joten kurvasimme perille poliisisaattueessa. Kysyvä kun ei tieltä eksy!
                                Video Belomorskin kalliokaiverruksilta

                               Lisää kuvaa Karjalan alueelta

                              Tämäkin kannattaa katsella

Saatuamme prätkät parkkiin ja poliisin pois kannoiltamme, edessä oli vielä pitkä patikointireissu hikisenä prätkäkamppeissa miljardien itikoiden ympäröimänä. Kiroilun ja huitomisen jälkeen saavuimme perille Uikujoen varteen ja kyllä kannatti. Aivan uskomaton paikka ja tuskin tuolla suomalaisia turisteja on käynyt tungokseen asti, mutta joskus porukkaa on kaiketi ollut valtoimenaan työkalut mukanaan. Alue on aivan jättisuperfantsun hieno!!!
Kyltti kertoolöydetyistä kaiverruksista

Alue on laakeaa kalliota, joka oli aikoinaan merenrantaa

Alue on myös melko laaja

Alueella on tehty kulkureittejä tärkeimmille kohteille

Paikalla oli paljon muitakin

Tutkijoita riitti

On niillä aikoinaan ollut tekemisen puutetta

Kartta alueesta

Eteen avautui iso kallioalue, josta on löytynyt tuhat esihistoriallista piirrosta. Niissä kuvataan niin ihmisiä kuin eläimiäki ja niitä on todellakin paljon. Kuka ne on tehnyt? Itselläni ei ole tähän vastausta, mutta paikalla ollut opas kertoi niiden olevan suomalais-ugrilaisten kansojen tekemiä ja iältään ne ovat 5000-6000 vuotta vanhoja. Lieneekö Willimiehen esi-isät olleet täällä kilkuttelemassa hirvien, peurojen ja valaiden kuvia kallioihin?


Opaskierroksella

Venäläinen opas selitti paikan hienouksista meillekin....ymmärrys 0

Itsehän ne piti tutkia

Alue löytyi vuonna 1926 Aleksander Linevskin toimesta, mutta piirroksia löytyy jatkuvasti lisää. Tällä hetkellä niitä tunnetaan yli 2400 ja onneksi niitä suojellaan. Tällaisia vastaavia alueita ei meiltä Suomesta löydy, mutta visiitti kannattaa...
Eläimiä kalliossa

Kallio täynnä kaiverruksia

Eläimiä ja jotain muutakinEläinkuvioita on paljon


Ihmisiä veneessä

Kuvioita vieri vieressä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita