keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Viipuri / Viipurin puhdistuksen 1918 muistomerkki

Joskus reissuillani törmään muistomerkkeihin, joiden pystyttämistä ihmettelen. Mikä kumma saa jonkun pystyttämään sen ja mitkä ovat syyt sen paljastamisen takana. Toki historia-alan immeisenä tiedän, että totuus on kaikista asioista kaivettava esiin, mutta tämän kohteen olisin kyllä mieluusti jättänyt väliin. Vaan, joskus kauan aikaa sitten tapahtuneiden tekojen varjo ei laskeudu päällemme vaan asiaa voidaan nyt käsitellä kiihkottomasti. Ainakin minä voin, koska tästä tapauksesta on viime vuosina kirjoitettu melkoisen paljon. Keskustelun aloitti Teemu Keskisarja mainiolla kirjallaan Viipuri 1918.

Olen itse kahdesti kuullut Teemun pitämän esityksen Viipurin tapahtumista keväällä 1918. Hän osaa asiansa ja osasi kertoa teon motiiveista paremmin kuin minä osaan, mutta yritänpähän nyt kuitenkin. Silti suosittelen kaikkia aiheesta kiinnostuneita lukemaan Keskisarjan Teemun maanmainion kirjan tuon kiihkeän ajanjakson tapahtumista. Hän kertoo laajasti tapahtumista ennen Viipurin puhdistusta 29.4.1918. Itse oikaisen jutussani suoraan tuohon kohtalokkaaseen päivään...
Tällä paikalla suomalaiset surmasivat 200 viipurilaista

Suomen sisällissota alkoi ja päättyi Keskisarjan mukaan Viipurissa, mutta tapa millä voittajat kohtelivat viipurilaisia, oli julma. Keskisarja käyttää nimitystä etninen puhdistus ja samoilla linjoilla olen minäkin. Kaikki alkoi kun valkoiset valtasivat Viipurin takaisin punaisilta 28.4.1918. Heti seuraavana päivänä alkoivat vangitsemiset ja teloitukset. Nämä toimenpiteet osuivat liki neljäänsataan viipurilaiseen, joiden joukko oli melkoisen kirjava joukko. Toki Viipuri oli tuolloin maamme kansainvälisin kaupunki, missä majaili lukuisia eri kansallisuuksia. Toki puhdistuksessa teloitettiin myös sodan hävinneitä punaisia, mutta eniten ne koskettivat tavallisia viipurilaisia, joista valtaosa oli ajatusmaailmaltaan valkoisten puolella.
Muistomerkin teksti: "Me suremme ja muistamme kaikkia huhtikuun 29.päivän päivän 1918 uhreja. Tällä paikalla suomalaiset jääkärit ampuivat yli 200 rauhallista Viipurin asukasta" 

Monet teloitetuista olivat venäläistaustaisia, mutta ikänsä Viipurissa asuneita. Joukkoon valikoitui myös muita kansallisuuksia, jotka valkoiset laittoivat yhteen venäläisten kanssa. Ukrainalaiset, puolaiset, juutalaiset, virolaiset ja muut kerättiin yhteen ja marssitettiin Pyhän Annan kruunun linnoitukseen, missä heidät ammuttiin jääkärimajuri Harald Öhquistin pataljoonan toimesta. Joukkomurha koski 200 viipurilaista, koska teloituksia tapahtui muuallakin. Kuka todellisuudessa antoi käskyn teloittaa vangit, jäi ajan hengen mukaisesti selvittämättä.

Syy, miksi nämä teloitukset toimeenpantiin, on askarruttanut mieltäni jo kauan, aina siitä asti kun luin asiasta vuosia takaperin. Parhaimman vastauksen antoi kuiten kin mielestäni Teemu Keskisarja, joka kertoi joukkojen olleen juovuksissa ja voiton huumassa, pitkän ja raaan sodan päätyttyä. Lisäksi kaupungin vallanneet joukot koostuivat joukoista, jotka olivat kotoisin kaukaa Viipurista katsottuna. He eivät tunteneet Viipurin kansainvälisyyttä kaupunkina ja kaikki huonosti suomea puhuneet miellettiin ajan hengen mukaisesti ryssiksi. Heidät haluttiin hävittää pois juuri itsenäistyneestä Suomesta, mikä oli kaiken lisäksi vapautettu punaisista asevoimin. Sotaretkellä joukot lienevät myös nähnet julmuuksia ja kostonhimo on päässyt valloilleen?

Nyt jokunen vuosi takaperin venäläiset pystyttivät puhdistuksen tapahtumapaikalle muistomerkin, mutta sitä juuri vähän ihmettelen, että miksi? Ei siinä mitään, tapahtunutta ei saa tekemättömäksi, mutta joukossa oli myös suomalaisia, koska omia välejähän siellä selviteltiin. Olisiko tekstissä voinut käsitellä asian toisin? No, teksti tuskin tulee muuttumaan. Meidän on se vain hyväksyttävä, kuten tekokin. Se on meidän omien joukkojen tekemä, mutta jatkossa meidän pitää huolehtia, ettei vastaavaa enää koskaan tapahdu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita