keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Viipuri / Viipurin kauppahalli

Tarkoitukseni ei ole ollut julkaista Viipurista rakennuksia, mutta eipä blogissa ole aiemminkaan ollut suurempaa logiikkaa, joten tulkoon julkaistua sitten nämäkin kuvat Viipurin kauppahallista. Kyseessä on siinä mielessä legendaarinen rakennus, että kaikilla Viipurissa käyneiltä löytynee omakohtaisia kokemuksia. Kukapa ei unohtaisi talitintteja, jotka nokkivat katosta koukussa riippuvia lihakönttejä kaupan käydessä kiivaana ympäristössä. Lisäksi aggressiivinen myyntitapa lienee jäänyt monille mieleen. Itseäni ei edes huvita käydä nykyisin koko paikassa.
Valkoisesta kojusta Kauppahallin vierestä saa mahtavia shavermoja hintaan 140 rubuskaa!!!!! 

Itse rakennus Jugend-tyylisenä on komea ilmestys Kauppatorin laidassa. Aikanaan tämä arkkitehti Karl Hård af Segerstadtin piirustusten mukaan vuosina 1904-1906 rakennettu kauppahalli oli pohjoismaiden suurin, kunnes Helsingin Hakaniemeen valmistui vielä suurempi 1914. Isohan tuo rakennus on, kuten ulkomitat kertovat. Pituutta tällä osittain kaksikerroksisella rakennuksella on 130 metriä ja 20 leveyttä. Kyllähän tuosta melkoinen neliöluku tulee...
Kauppahalli, pyöreä torni ja shavermakoju samassa kuvassa....

Alkuaikoina rakennuksessa toimi reilun sadan myyntipisteen lisäksi suosittu kahvila-ravintola. Nykyisin se on pelkästään myyntikäytössä ja sieltä löytyy kaikkea mahdollista villasukista mausteisiin. Käyttötarkoitus ei ole siis muuttunut, vaikka omistaja vaihtuikin syksyllä 1944. Jo seuraavana vuonna halli otettiin uudelleen käyttöön ja sitä restauroitiin 1950-luvulla. Nykyisin rakennus on vuoden 1976 remontin jälkeen alkuperäisen näköinen.
Venäläinen muistolaatta kauppahallin seinässä

Rakennusvuosi ovenpielessä

Kuka arkkitehti ilkeää laittaa nykyisin nimensä näkyville?

1 kommentti:

  1. Hei! Eikö kauppahallin edessä olekaan enää toria ulkosalla?

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita