perjantai 13. lokakuuta 2017

Viipuri / Viipuriin haudattujen vainajien muistolle

Eilisehtoona istuin pihagrillin ääressä, koska oli poikkeuksellinen päivä. Jostain kumman syystä ei satanut, joten pitihän se kokeilla kuinka mukavaa se on istua roihuavan tulen äärellä, mikä rauhoittaa hermot ja tekee levollisen mielen. Kerkesinpä grillin ääreltä päivittää uuden kohteenkin, mutta nyt tulee jo seuraava! Hillitöntä aktiivisuutta havaittavissa, joten takaisin Viipuriin. 

Viipuri tuntuu olevan kadonneiden muistomerkkien luvattu kaupunki. Monet kaupungin patsaista ja muistomerkeistä kärsivät sodista ja niitä seuranneesta ajasta. Sam koskee myös tämänkertaista kohdettamme - jonka edeltäjä on kadonnut historian hämärään. No, ainakaan minä en tiedä minne se on kadonnut. Joka tapauksessa nykyisin samalla paikalla on uusi vuonna 1993 paljastettu muistomerkki, mutta siitä kohta lisää...
Alkuperäinen 1921 paljastettu muistomerkki 5.2.1940 (SA-kuva)

Alunperin tähän samaan paikkaan, joka silloin oli Viipurin tuomiokirkon edustalla, haudattiin valkoisia sotilaita. Heistä yhdeksän valkoista menetti henkensä Viipurin katutaisteluissa ja Kolikkoinmäen takaisinvaltauksessa sekä 20 oli Viipurin lääninvankilassa murhattuja. Samaan joukkohautaan heidät kuitenkin laskettiin 9. ja 11.5.1918. 
Muistomerkki on alkuperäisellä paikalla tuomiokirkon portaiden yläpäässä

Viipurin kaupunki teki aloitteen ja hankki paikalle muistomerkin nimeltä "Vala". Tekijät olivat Gunnar Finne ja Carolus LIndberg. Muistomerkki paljastettiin toukkokuun alussa 1921, jolloin tuli kuluneeksi kolme vuotta Viipurin vapauttamisesta. Jalustan sivustaan oli kaiverrettu 1918 ja toiselle puolelle runo. Patsaan ympärillä oli vainajien hautakivet nimineen. Kohtaloksi koitui jatkosota, jonka aikana patsas katosi. Myöhemmin on sitten kadonnut jalustakin.
Kyseessä on melkoinen harmaagraniittimöykky
Neljällä kielellä

Tekijän signeeraus

Entiselle paikalle sijoitettiin kuitenkin Juha Lankisen tekemä uusi muistomerkki kaikille, kansalaisuudesta riippumatta, kaatuneille ja kaupunkiin haudatuille vainajille. Virallinen julkistuspäivä ei ole tiedossani.

PS. Monet ovat kyselleet linkkiä blogin karttaan, joten liitänpä sen vielä tähän alle. Kohdekartta, mistä löytyy linkit jokaiseen kohteeseen, on täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita