tiistai 14. elokuuta 2018

Hamina / Johanneksen kirkko

Viime sotiin liittyvät haminalaiset muistomerkit on nyt käsitelty muutamaa lukuunottamatta, mutta niidenkin vuoro tulee vielä aikanaan. Lisäksi Kustaan sodan aikaisia muistomerkkejä on jokunen julkaisematta, mutta nekin ilmestyvät nähtäväksi aikanaan. Syynä on se, etten ole vielä kerennyt kuvaamaan niistä kaikkia, koska yksi oli melkoisen haastava(lähes mahdoton) löydettäväksi. Onneksi somessa on voimaa ja sainkin paikallisesta Facebook-ryhmästä paikan tietooni. Sain myös kuvia kohteesta, mutta haluan käydä itse paikalla. Sehän on tämän blogin yksi ideakin. Toki itselleni mahdottomista paikoista saamani kuvat aion julkaista, vaikka en itse paikalla kävisikään...
Kirkko on Haminan raatihuonetta kiertävän liikenneympyrän kupeessa

Kirkossa on selkeästi kreikkalaista temppeliä, vai kuinka?

Haminan ydinkeskustasta löytyy tämän päivän kohteemme, joka on Johanneksen kirkko, joka toimi  aiemmin Haminan luterilaisten kirkkona. Vaikka kirkko onkin komea ja hyvällä paikalla, niin silti olen vähän harmissani, että entisaikojen päättäjät antoivat luvan rakentaa kirkon juuri tälle tontille. Paikalla nimittäin tehtiin historiaa vuonna 1809, jolloin Suomen sodan päättänyt Haminan rauhansopimus allekirjoitettiin tällä tontilla sijainneessa komendantintalossa. En tosin tiedä, että tuhoutuiko rakennus jossain Haminan tuhonneessa tulipalossa?
Johanneksen kirkko

Uusklassismia parhaimmillaan

Joka tapauksessa tämä Johannes Kastajalle pyhitetty kirkko valmistui vuosien 1839 - 1843 aikana. Tämän uusklassismia edustavan kirkon suunnitteli arkkitehti Carl Ludwig Engel ja se on ulkomuodoltaan vähän kreikkalaisen temppelin näköinen. Harmi, kun tämäkin kirkko oli suljettuna käydessäni paikan päällä, koska Leonardo Da Vincin Pyhä ehtoollinen löytyy Alttaritaulun alapuolelta. Tosin jäljitelmähän se on, koska alkuperäinen löytyy Italiasta. 

Kirkko on kuitenkin ihan saakelin komea. Suosittelen visiittiä Haminan reissulla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita