perjantai 10. elokuuta 2018

Hamina / Rakinvuoren ilmavalvontamuistomerkki

Jatketaan samalla teemalla kuin eilenkin. Tällä kertaa esittelyssä on Haminan Rakinvuorella, käytetään myös ilmeisesti nimitystä Rakilanvuori, mistä löytyy myös ilmavalvontaan liittyvä muistomerkki. Vastaavia löytyy Kymenlaaksosta ja Etelä-Karjalasta lukuisia, koska näillä alueilla oli ehdottomasti tihein aistinvaraiseen havainnointiin perustuva ilmavalvonta.
Rakinvuoren ilmavalvontamuistomerkki

Ilmavalvonnasta vastasivat lotat, sotilaspojat ja rintamapalvelukseen kelpaamattomat miehet. Heidän työnsä oli kuitenkin äärimmäisen tärkeää, koska näin saatiin aikaa siviilien siirtymiseen väestönsuojiin, jos lentokoneiden kohteen oli asutuskeskus. Toki myös ilmoitus omille ilmavoimille ja ilmatorjunnalle lähti välittömästi. Kyseessä oli siis todella arvokas työ.
Muistomerkki on luonnonkivistä muurattu

Muistomerkin edustan kallioon oli kilkutettu vuosiluku

Siksi onkin hienoa, että näitä paikkoja on haluttu muistaa. Näin on täällä Rakinvuorellakin, minne on 24.9.1980 pystytetty muistomerkki luonnonkivistä muuraamalla. Laatan teksti ei minulle aivan täysin auennut, joten siihen kaipaisin paikallisilta vähän lisätietoa. Kiva olisi myös tietää tekijät ja paljastamisvuosi varmuudella!

Laatan teksti on seuraava: "KOTISEUTU - ISÄNMAA, 53.A.9 1939 - 1944" 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita