maanantai 27. elokuuta 2018

Hamina / Myllykylän sankarihaudat

Jälleen kerran esittelemme sankarihautausmaan. Tuntuu, ettei näille tule loppua koskaan. Kaikki nämä ovat hienoja paikkoja, mutta jotenkin niiden kautta vaan välittyy sodan raadollisuus ja sen uhrien suuri lukumäärä, vaikka blogin kohdealue ei kata läheskään koko Suomea. Oikeastaan pitäisi joku kerta laskea yhteen kaikki sankarihautausmaihin haudatut sankarit Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta. Toki me viime vuosina olemme kiertäneet melkoisen monta sankarihautausmaata myös luovutetun Karjalan puolelta. Luku saattaisi yllättää....ainakin minut.
Myllykylän sankarihautausmaa


230 vainajaa suorissa riveissä

Tällä kertaa olemme nykyisen Haminan, mutta entisen Vehkalahden pitäjän pyhällä paikalla Myllykylässä. Hautausmaa on perustettu 1.12.1939 eli talvisodan ensimmäisenä päivänä. No, sotahan tosin alkoi jo edellisenä päivänä! Matkansa pään koki sodan rintamilla 230 sankarivainajaa, jotka on haudattu tänne. Isku oli melkoisen kova Vehkalahdelle, kuten se oli monelle muullekin pitäjälle.
Sulo Mäkelän sankaripatsas


Hautausmaa-alue on hyvin hoidettu ja keskellä sitä on Sulo Mäkelän tekemä sankaripatsas, mikä paljastettiin 8.7.1951. Kookkaassa graniittipaadessa on kolme surevaa sotilasta, jotka ovat ottaneet lakin päästä ja kääntäneet katseensa alaspäin. Ilmeisesti he surevat kaatunutta aseveljeään.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita