tiistai 28. elokuuta 2018

Hamina / Myllykylän punaisten muistomerkki

Hamina oli sisällissodan aikana väkivaltainen paikkakunta, mitä koetteli kotirintamanterrori. Teloituksissa menetti henkensä paljon siviileitä ja aseensa laskeneita. Molemmat osapuolet syyllistyivät edellämainittuihin. Kaikkineen Haminassa ja silloisessa naapurikunta Vehkalahdella liki 350 ihmistä menetti henkensä rintamalla, teloitettuina tai nälkään kuolleina. Lukema on pienelle alueelle melkoinen.
Muistomerkki sijaitsee entisen Vehkalahden Myllykylän hautausmaalla

Muistomerkin alle on tietääkseni haudattu ainakin 18 punaista

Niinpä ei ole ihme, että silloisessa Vehkalahden Myllykylässä virisi olojen vapauduttua ajatus muistomerkin pystyttämisestä vakaumuksensa puolesta kuolleille. Vehkalahden soialidemokraattinen kunnallisjärjestö päätti vuonna 1946 perustaa toimikunnan asiaa hoitamaan. Toiminta olikin tehokasta, koska jo seuraavana vuonna 1947 muistomerkki oli valmiina paljastettavaksi.
Muistomerkki on vaikuttava


Sen suunnittelijaa en tiedä, mutta valmistamisen teki Eino Marttilan kiviveistämö Haminasta. Sen rahoitus tuli sosialidemokraattiselta kunnallisjärjestöltä, joka sai tukea Vehkalahden kunnalta. Ilmeisesti ei vät kuitenkaan saaneet haluamaansa summaa, koska 172 nimen kaivertamiseen kivipaateen ei ollut varaa? Onneksi valmistuttajat olivat fiksuja ja lähettivät listan henkensä menettäneistä Työväen arkistoon, jotta nimet eivät katoaisi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita