torstai 30. elokuuta 2018

Hamina / Metsäkylän saha

Jatketaan samalla teemalla kuin eilenkin, vaikka täällä ei olekaan komeaa muistomerkkiä kertomassa menneistä ajoista. No, upea rintakuva Metsäkylän sahatoiminnan aloittaneesta Jacob Forsellista löytyy toki. Kyseinen mies aloitti täällä Metsäkylässä sahatoiminnan vuonna 1730. Ilmeisesti kaverin taskuihin kertyi ihan kiitettävästi kahisevaa, koska myöhemmin hänet aateloitiin nimellä Af Forselles. No ihan yksin hän ei toki toimintaa aloittanut, vaan hänellä oli kaverinaan haminalainen pormestari Wittstock.
Kosken yli kulkee vanha kivisilta

Saha oli ilmeisesti näillä kohdin

Uudempia rakennelmia

Nykyisin jäljellä on isot patorakennelmat, mutta Metsäkylän saha sijaitsi alunperin noin satakunta metriä yläjuoksun suuntaan. Saha toimikin melkoisen tehokkaasti, koska sen vuosituotanto oli 1000 tolttia sahattua tavaraa, joka oli aikansa sahoille kelpo lukema. Nykyisinhän vastaava tuotanto syntyy nopeasti nykyaikaisessa tuotantolaitoksessa. 
Koski kuohuu sillan alla vinhasti

Rakennelmia

Perustajan pronssireliefi

Nykyaikaisia betonirakennelmia

Alueelle muodostui nopeasti myös asutuskylä sahan työntekijöille, kuten entisaikoina oli tapana. Sahatoiminnan päättymisestä en tiedä mitään, mutta eri tekijöiden toimesta tuotanto jatkui pitkälle 1900-luvun puolelle eri muodossaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita