torstai 16. elokuuta 2018

Hamina / Sankaripatsas 1918

Haminan Johanneksen kirkon vierestä löytyy tämän tontin viimeinen kohde. Kyseessä on vuoden 1918 sisällissodan valkoisen osapuolen sankaripatsas. Näitähän löytyy jokaisesta Suomen kunnasta, jotka pääosin pystytettiin 1920-luvulla. Punaisethan saivat omat muistomerkkinsä vasta roisen maailmansodan jälkeen 1940-luvun loppupuolella. Haminastakin niitä löytyy ja nekin saavat oman esittelyvuoronsa, kunhan kerkeän...
Haminan jaVehkalahden sankaripatsas

Sodan sankareita

Muistomerkki on melkoisen massiivinen kivistä koostuva tolppa, missä on mainittuna 32 haminalaisen ja 38 vehkalahtelaisen nimet. Kuulemma yksi nimi oli unohtunut, mutta sattuuhan näitä! Muistomerkki on Haminan ja Vehkalahden yhteinen sankaripatsas ja se paljastettiin juhlavin menoin 29.10.1922 Johanneksen kirkon vieressä. Siinä on kolmella sivustalla kultakirjaimin kaiverrettu sankarivainajien nimet.
Uhrikuoleman kärsineiden nimilistaa

Yhdellä sivulla otsikkona on "Haminan ja Vehkalahden sankarien ja vapausuhrien muistolle 28.I - 4.V.1918." Otsikon alapuolelle on kaiverrettu nimet. Toisen sivun otsikkona on "Uhrikuoleman kärsineet." Otsikon alapuolella on murhattujen nimiluettelo, joka jatkuu kolmannellakin sivulla, minkä otsikko on myös "Uhrikuoleman kärsineet" .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita